Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy nap alatt 24 millió forintot gyűjtött össze az Együtt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Alig egy nap alatt 24 millió forint gyűlt össze az Együtt öt elnökségi tagjának számláján – a gyűjtést azért kezdték el, mert a pártnak 150 millió forintot kell visszafizetnie, miután nem érték el az 1 százalékot a választáson.

Juhász Péter szerint már alapból az jó hír, hogy nem 194 milliót kell visszafizetniük, csak 150-et (tegnap még a nagyobb összegről tudtak, időközben azonban kiderült, hogy a választókerületi támogatásokért nem kell személyes vagyonnal felelősséget vállalniuk).

Juhász azt is elmondta, hogy eddig körülbelül 1800-an utaltak nekik pénzt, és bár elsősorban most az a céljuk, hogy a kampánytámogatás összegét visszafizessék, ha a működésükre további felajánlások érkeznek, a munkát is folytatni fogják.

A parlament egyébként tavaly novemberben döntött a kampányfinanszírozási törvény módosításáról. A kétharmados törvényt, amely kimondja, hogy azon pártoknak, amelyek nem érik el a választáson az 1 százalékos támogatottságot,  vissza kell fizetniük az államtól kapott kampánypénzt, a kormánypártok mellett szocialista és jobbikos átszavazásokkal fogadták el.

Tény, hogy a kamupártok közül sok az 1 százalékos küszöb alatt végzett. De érdemes megemlíteni, hogy az eredeti elképzelés szerint 0,5 százalék lett volna a küszöb. Ha ez így lett volna, az eredmények mai ismerete szerint az Együttnek nem kéne visszafizetnie a kampányfinanszírozást, viszont a kamupártoknak igen, azok közül ugyanis (a Tenni Akarás Mozgalomtól a Rend és Elszámoltatás Pártig) egyik sem érte el a fél százalékot. Hozzá tartozik a történethez, hogy a szigorítás az MSZP-s Bárándy Gergely indítványára került bele a törvényjavaslatba, amit aztán az ellenzék segítségével, kétharmaddal szavaztak meg.

A választás után egyébként az Együtt teljes elnöksége lemondott, de Juhász mellett Hajdu Nórának, Szigetvári Viktornak, Szabó Szabolcsnak és Pataki Márton Dánielnek kell teljes vagyonával felelnie a kampánypénzek visszafizetéséért. A párt irodáját tegnap elkezdték kipakolni.