Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA és Oroszország egymás rakétáinak lelövésével fenyegetőzik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Április nyolcadikán több felvétel is nyilvánosságra került, melyben civil áldozatok holttestei voltak láthatók az után, hogy a szír kormány állítólag kémiai fegyvereket vetett be a kelet-damaszkuszi Dúmában. A helyi segélyszervezetek szerint 42 halottról van szó, akik fulladás következtében haltak meg otthonukban, többüknek fehér hab volt a szája és orra körül, ami egyértelműen kémiai fegyverre utal. A halálos áldozatokon kívül sokan kerültek kórházba hasonló tünetekkel. Az áldozatokról készült felvételek hitelességét nem tudta semmilyen nemzetközi szervezet kétséget kizáróan megállapítani, mivel a várost körbezárták a kormányzati erők.

A támadást követően a Dúmában állomásozó lázadók megegyeztek a kormánnyal abban, hogy átadják az általuk védett területet azért cserébe, hogy engedik őket a kormány által ellenőrzött területen kívülre vonulni családjukkal, hozzátartozóikkal együtt. Több tízezer harcos és családja fogja így elhagyni a területet.

Nem ez volt a támadás egyetlen jelentős következménye: Donald Trump vasárnap Twitteren felháborodásának adott hangot, melyért személy szerint Putyint is felelőssé tette. Trump szerint ez egy újabb minden okot nélkülöző humanitárius katasztrófa. Az amerikai elnök ezután tanácsadóival keményebb válaszreakciót kezdett el fontolgatni annál, amelyet tavaly, szintén kémiai fegyverek használata miatt „büntetésből” a szír kormány ellen bevetett. Akkor két amerikai hadihajó 59 rakétát lőtt ki az Al Sajrat katonai repülőtérre. A támadásnak nem lett hosszútávú következménye, valószínűleg ezért is merült most fel az erőteljesebb fellépés lehetősége.

A potenciális amerikai támadás hallatán Aszad egyik legfontosabb szövetségese, Oroszország azonnal reagált: a libanoni orosz nagykövet, Alekszandr Zaszipkin az al-Manar tévécsatornának arabul azt nyilatkozta, hogy egyrészt az összeütközés nem szabadna, hogy opció legyen, ezért Oroszország nyitott a tárgyalásra. Másrészt, minden kilőtt amerikai rakéta le lesz lőve, a kilövő állomások pedig meg lesznek támadva.

Trump természetesen erre is reagált Twitteren, ahol azt üzente Oroszországnak, hogy álljon készenlétben, mert jönnek majd a szép, új és „okos” amerikai rakéták. Szerinte Oroszországnak nem kéne szövetkeznie egy „Gázzal Gyilkoló Állattal”, aki élvezettel öli saját népét.

Az elnök egy órával később kicsit visszavett harcias hangvételéből és sajnálkozott azon, hogy még soha nem volt ennyire rossz az USA és Oroszország viszonya. „És ebbe beletartozik a hidegháború időszaka is” – mondja Trump. „Oroszországnak szüksége van ránk abban, hogy kisegítsük a gazdaságukat, amit nagyon könnyű lenne megtenni, és minden nemzetre szükségünk van ahhoz, hogy együtt tudjunk működni. Állítsuk meg a fegyverkezési versenyt?” Az nem egyértelmű, hogy a kérdőjel elgépelés-e a mondat végén, vagy Trump tényleg bizonytalan-e abban, hogy célszerű lenne leállni a fegyverkezéssel.