Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3,45 millióra bírságolta a TV2-t a Nemzeti Választási Bizottság

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén úgy döntött, hogy a Tények című műsor műsorvezetői egyértelműen megsértették a médiatörvényt azzal, hogy nyíltan kampányoltak a Fidesz mellett, tudta meg a HVG. Ezért a műsornak otthont adó TV2 csatornát a Bizottság 3,45 millió forintra bírságolta.

Az NVB által kifogásolt műsorrészletet a TV2 múlt pénteken adta le, melyben a Tények műsorvezetői, többek közt Gönczi Gábor, Marsi Anikó és Andor Éva elmondták, milyen értékeket tartanak a legfontosabbnak (a biztonság szó majdnem mindenkinél elhangzott), majd mindannyian kijelentették, hogy mivel ezeket az értékeket Orbán Viktor képviseli, rá és pártjára szavaznak április nyolcadikán.

Ezzel az a gond, hogy a médiatörvény kimondja, hogy a „médiaszolgáltató hírszolgáltatást és politikai tájékoztatást nyújtó műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársai bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban szereplő politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot – kivéve a hírmagyarázatot – nem fűzhetnek.” Tehát a Tények műsorvezetőinek ezen kiállása a Fidesz mellett egyértelműen törvénysértő.

A műsort az MSZP képviselője, Harangozó Tamás panaszolta be az NVB-nél, ő a maximális büntetés kiszabását indítványozta, ennek végül a bizottság csak a felét, azaz 3,45 milliót rótt ki Andy Vajna csatornájára. A bizottság 11-8 arányban döntött a büntetés kiszabásáról.