Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP, a Jobbik és a DK is választási csalásra gyanakszik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több párt is vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében, mivel vasárnap késő estig nem lehetett hozzáférni még csak részeredményekhez sem, most pedig az eredmények birtokában gyanús eltérések és visszaélések fedezhetők fel, ezért a pártok a szavazatok újraszámlálását követelik.

Szél Bernadett azt mondta, dőlnek az LMP-hez a panaszok, amelyekben megkérdőjelezik egyes választókörzetekben a választás tisztaságát. A párt három dologgal készül: először is, már most vizsgálódnak azokban a válaszókerületekben, ahol nagyon szoros a küzdelem (ilyen Szél körzete is) az ellenzéki és a kormánypárti jelölt között, ugyanis ezekben a körzetekben nagyon nagy az eltérés a listás és az egyéni szavazatok között, aminek az okát mindenképp ki kell vizsgálni.

Vizsgálják azt is, hogy országosan mekkora a gond a választások tisztaságával kapcsolatban, szakértői segítséggel próbálják felderíteni, hol és milyen jellegű csalások történhettek. Végül pedig azt szeretnék elérni, hogy azokban a körzetekben, ahol nem volt ellenzéki delegált, az újraszámlálásnál legyen jelen egy független megfigyelő.

Hadházy Ákos nem beszélt olyan emberrel, akiben ne merült volna fel, hogy választási csalás történt.

Nyilvánvalónak tartja, hogy történtek csalások, a kérdés az, hogy a központi rendszerbe történt-e beavatkozás.

Kiemelte, hogy a választás éjszakáján milyen lassan érkeztek az eredmények és azt is, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) új programja leállt, ezért a régivel bonyolították le az adatok kiadását. Régi, fideszes tapasztalatát tényként közölte: a Fidesz már a választások megkezdése után néhány órával pontosan meg tudja saccolni az ereményeket.

Kijelentette, hogy a Kubatov-lista létezik, ez alapján mindannyiunkról tudják, hogy kire várható a szavazatunk,

emellett pedig a szavazóköri biztosok is leadják a szavazás bonyolítása közben a már szavazottak listáját. Mindezek tekintetében nem tartja elkerülhetőnek az összes szavazat újraszámlálását.

A Jobbik is kezdeményezi a szavaztok újraszámlálását. Szerintük a Fidesz elvileg kétharmaddal nyert, mégsincs nagy ujjongás, „mintha attól tartanának a fiúk, hogy lebuknak”. Számítottak a szavazók szállítására, az élelmiszer csomagok osztására, a közalkalmazottak megfenyegetésére és a fiktív lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárok szavazataira.

Mégis úgy tűnik, ezeken felül még a Nemzeti Választási Irodától is extra segítséget kapott a Fidesz.

Itt is kiemelik, az NVI szervere többször is leállt, az első eredmények pedig már 70-80 százalékos feldolgozottságnál jelentek meg. A választás utolsó órájában 170-180 ezer szavazat csak úgy eltűnt az NVI adatbázisa szerint, ami egyéni mandátumok sorsát is befolyásolhatja. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint a Jobbik szavazatait több esetben is kamupártoknak könyvelték el, ezért össze kell vetni a szavazóköri jegyzőkönyveket az NVI adataival.

A DK sem fogadja el az eredményt, Gyurcsány Ferenc bejelentette, az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikérik, majd összevetik az NVI hivatalos választási adataival. Egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le és ezeket mely pártok kapták volna, illetve azt is, hogy a jegyzőkönyvekben találhatóak-e életszerűtlen aránytalanságok az egyéni és a listás szavazatok között. Ő csak azokban a választókerületekben követel újraszámlálást, amelyekben nem volt jelen ellenzéki delegált.

Természetesen itt is esett szó az NVI informatikai rendszerének összeomlásáról, ami miatt például mozgóurnát sem lehetett rendelni, emellett Gyurcsány azt is gyanúsnak tartja, hogy

a szavazatszámláló bizottság tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor az eredmények elektronikus rögzítése történt.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy urnazárás után három és fél órán át nem voltak elérhetőek az eredmények, ő is kiemeli, nincs magyarázat arra, hogy lehet a hivatalos adatok szerint urnazáráskor alacsonyabb a részvétel, mint fél órával előtte.

A valasztas.hu adatai szerint mi is találtunk igencsak sántító számokat: Baján például az MSZP 0 listás szavazatot kapott, egyéniben viszont 159-et annak ellenére, hogy egy férfi jelezte is, egyéniben és listán is az MSZP-re szavazott. Nagypeterden 76 szavazatot kapott a HAJRÁ MAGYARORSZÁG! nevű kamupárt, míg a Jobbik egyet sem. Egyik nagy kedvencünk pedig az a kunpeszéri ruszin szavazópolgár, aki egyedüli nemzetiségiként szavaztott, egyetlen szavaztáért mégis 2 érvénytelen szavazatot könyveltek el neki.

A pártok (és sok választó) gyanakvását tovább erősítheti, hogy a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnapi jegyzőkönyvei jelenleg nem elérhetők, ami az NVI elnöke, Pálffy Ilona szerint így is marad a héten, várhatóan csak hétvégre tudják rendberakni a honlapot.

A TASZ eközben részletes útmutatót tett közzé arról, mi a teendő, ha választási csalást észleltünk. A kifogásokat holnap 16:00-ig lehet az illetékes választási bizottságoknál jelezni.