Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kifogást emel a bajai szocialista jelölt az „elpárolgott” szavazatok miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A PécsiStop írt tegnap egy furcsaságról, amely a Bács-Kiskun megyei 6. számú egyéni választókerületben, Baja 9. sz szavazókörében történt. Egy bajai férfi jelezte Facebookon, hogy a szavazókörben egyéniben és listán is az MSZP-Párbeszédre szavazott, ám a Választás.hu tanúsága szerint a hivatalos listás eredményekben egyetlen szocialistákra leadott szavazat sem szerepelt.

Megkerestük Hajdú Miklóst, az MSZP-Párbeszéd választókerületi jelöltjét, hogy rendelkezik-e bővebb információkkal arról, mi történhetett. Hajdú nem tudja mi történhetett, de úgy emlékszik, ugyanebben a szavazókörben 4 éve is hasonló furcsaság történt, ám akkor az LMP-re leadott egyéni és listás szavazatok esetében. (Mivel a választás napján összeomlott a Választás.hu, ezért a korábbi választási eredmények nem elérhetőek, így ez utóbbit nem tudtuk ellenőrizni.)

Hajdú azt is elmondta, hogy kérvényezte a bajai jegyzőnél a helyzet tisztázását, aki azonban a megszámolt, borítékba lezárt szavazatokhoz már nem akar hivatalos kezdeményezés nélkül hozzányúlni. Így a helyi szocialisták hivatalosan is kifogást nyújtanak be és kérik a szavazókörben leadott voksok újraszámolását.

Hajdú nem akart feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogy miért csak egyéniben szerepelnek szocialista voksok és listán miért nem, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Fidesznél kötöttek ki.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a kormánypárt listán 89 szavazattal többet kapott, mint egyéni jelöltje, Zsigó Róbert.

Persze az a magyarázat sem zárható ki, hogy az egyéniben MSZP-re szavazó 159 ember listán más pártokra, például a Fideszre és a Demokratikus Koalícióra (utóbbinak itt nem volt egyéni jelöltje) adták le a voksukat, de ez nem magyarázza meg annak a választópolgárnak az esetét, aki állítja, ő listán is az MSZP-P-re szavazott.

Nem a bajai az egyetlen ilyen bizarr eset. A 24.hu szerint Baranya 4. sz. választókerületében, Bogdásán 41-en szavaztak ellenzéki egyéni jelöltre, ám pártlistán csak a Fidesz kapott szavazatokat. Igaz, itt a Fidesz pártlistás és egyéni számai hajszálpontosan egyeznek (68 voks mindkét esetben), roma nemzetiségi listára pedig 39-en szavaztak, tehát nem kizárt, hogy az egyéniben ellenzékre szavazók voksai itt, a nemzetiségi listán találhatók.

A Jobbik ma közleményben arról írt, hogy „Budapest 4-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra”.

Nagypeterd 1. sz. szavazókörében a Jobbik 119 listás szavazatot kapott, egyéniben jelöltje azonban nullát. A Jobbikos jelölt után szereplő Hajrá Magyarország nevű párt jelöltje azonban kapott 76-ot. Itt történhetett probléma, de nem világos, hogy a szavazóköri jegyzőkönyvben is így szerepel-e a voksok eloszlása, vagy csupán az online rendszerbe vitték be így.

Több ellenzéki párt is jelezte, kérik a rendellenességek kivizsgálását. Volner János a Jobbik alelnöke a HírTV-ben azt nyilatkozta, megvizsgálnak minden olyan esetet, bejelentést, amely felvetheti a választási csalás gyanúját. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc tegnap este az ATV stúdiójában jelentette be, hogy kedden előterjesztést tesznek, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha az átvizsgálás okot ad rá, akkor akár a szavazatok újraszámlálása is szükséges lehet.