Eredmények 99,9%-os feldolgozottságnál

52,14%
16,26%
9,92%
6,68%
6,44%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,14%)
DK: 4 (16,26%)
Momentum: 2 (9,92%)
MSZP-P: 1 (6,68%)
Jobbik: 1 (6,44%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,33%
MKKP: 2,63%
LMP: 2,19%

Szigetvári Viktor: „Nem ebben a Magyarországban hiszek”

Szigetvári Viktor hétfőn az ATV műsorában vállalta pártjának kudarcos szereplését, mint elmondta, az eredményért nem fog másra mutogatni. Szerinte a választók megmutatták, hogy arra, mit az Együtt kínált, nincs kereslet, ha jól politizáltak volna, több szavazatot kaptak volna. Ugyanakkor leszögezte, hogy hatékonyabb koordinációval a kétharmadot meg lehetett volna akadályozni.

Az Együtt a választáson nem érte el az egy százalékot, összesen 33 824 választópolgár szavazott rájuk. Ennek ellenére ellenzéki koordinációval a párt egy egyéni mandátumot megszerzett Szabó Szabolcs személyében, aki ráadásul magát a rezsibiztost, Németh Szilárdot győzte le Csepelen. Vajda Zoltán szintén közel került a győzelemhez Budapest 13-as választókerületében, Szigetvári ki is emelte, hogy Vajda nyerhetett volna, ha a Jobbik és az LMP helyi képviselője visszalépett volna a javára (ahogy azt a Momentum és a DK jelöltje meg is tette).

A kudarc fényében vasárnap este az Együtt teljes elnöksége lemondott, Szigetvári pedig megerősítette, hogy jelenleg az egész párt jövője is kérdéses. Ő azt fogja javasolni, hogy ebben a formában semmiképpen se folytassák.

„Abban bennem kevés lelkierő van, hogy ezek után még négy évig tekerjem ezt a bringát” – mondta Szigetvári az ATV műsorában. Az Együtt volt elnöke elmondta, ő „nem egy ilyen Magyarországban hisz”, de az eredmény fényében nyilvánvalóan abba kell hagynia a politizálást annak ellenére, hogy az életének egy jelentős részét ezzel töltötte.

Szigetvári szerint, amikor az ország Budapesten kívüli része 70-80 százalékban a Fideszre szavaz, be kell látni, hogy jelenleg nem liberális politikára van szükség.

„Én viszont nem tudok mást képviselni. Sosem fogok melegek ellen szítani indulatot, nem fogok ellenségként beszélni a menekültekről, nem erre neveltek. Nem fogok arról beszélni, hogy a szegényeknek közmunkaprogramot kell csinálni, mintha az a legjobb dolog lenne” – mondta a politikus.

Kicsit már „kívülről beszélve” Szigetvári óva intette az ellenzéki pártokat attól, hogy most egy mély lélegzetet követően egy hónap múlva visszatérjenek azokhoz a témákhoz, amiket eddig hangoztattak. Szerinte bebizonyosodott, hogy nem lehet abból megélni, hogy szakmányban gyártják a pártok a sajtóközleményeket arról, hogy az n plusz egyedik fideszes politikusnak épp milyen korrupciós ügyei kerültek nyilvánosságra. A valódi problémákra kell fókuszálni, úgy mint az elvándorlásra, a szegénységre, a cigányokkal szembeni indulat, a gyűlölet megfékezésére, az oktatásra.

„Aki tisztességes baloldali, progresszív politikát akar folytatni, annak azt tanácsolom, sose cigányozzon, sose menjen a menekültek ellen, mert ezért nem érdemes politizálni” – köszönt el Szigetvári a nézőktől.

Olvass tovább!