Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szétesett ellenzéki reakciók a nagy bukta másnapján

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bár a legtöbb párt tegnap éjjel reagált az eredményekre, ma reggel is sorjáznak a „kisebb” ellenzéki pártok nyilatkozatai, amelyekből egyelőre nem igazán világos, pontosan miben is látja magát hibásnak a tegnap kétségtelenül nagy kudarcot vallott ellenzék.

Fotó: Mérce

 

LMP: 6,99%, 365.017 szavazat, 7 listás képviselő, 1 egyéni nyertes: Csárdi Antal

Az egyetlen ellenzéki párt, amely javítani tudott 2014-es eredményein, az LMP volt, akkor 269 ezer szavazót és 5,34 százalékot sikerült elérni. Hadházy Ákos mégis nagyon csalódottnak tűnt tegnap, és Szél Bernadettel ellentétben, benyújtotta lemondását. (Szél korábban azt mondta, hogy erről a Kongresszusnak kell döntenie.) A párt társelnöke nem volt hajlandó gratulálni a Fidesznek,

„hiszen egy velejéig tisztességtelen versenyben győztek. több százezer külföldön dolgozó egyszerűen nem szavazhatott levélben, de ennél jóval durvább gazemberség az a majdnem százmilliárd forint, amit az elmúlt években propagandára fordítottak, míg az ellenzék ennek csak töredékét használhatta fel, a sajtó jelentős részéből pedig egyszerűen kizárták.
Könnyen lehet, hogy az ellenzék legnagyobb tévedése az volt, hogy ilyen feltételek mellett elindult a választáson.”

Az utolsó mondat arra utal, mintha az indulás lett volna a probléma, és nem a koordinációra csak bizonyos feltételekkel és későn hajló stratégia, ami a ma reggeli elemzések szerint jelentős kárt okozott a baloldali és liberális ellenzéknek.

Hadházy ma reggel már kissé árnyaltabban fogalmazott a Hír tv-nek:

Az ellenzék úgy viselkedett, mintha jobban utálnák egymást, mint ahogy utálják a kormányt, leegyszerűsítve, és nem tudott semmilyen együttműködést létrehozni, pedig nyilvánvaló volt ennek szükségessége. Azt hiszem, hogy a választók ezek után joggal, részben joggal hihették, hogy nem tud az ellenzék alternatívát nyújtani. Illetve azt is el kell mondani, hogy az összes ok közül a legfontosabb, hogy a választók nem hitték el azt, hogy az ellenzék nemcsak a mostani kormányhoz képest, hanem az elmúlt 28 évhez képest is meg tudja újítani ezt az országot, és végre elindítja a fejlődés úján. Ezt nem hitték el az ellenzékről”.

A listán bejutott képviselő egyébként kvázi meg is fenyegette a Fideszt, hogy az „NEM SZABADUL MEG” tőle.  Szél Bernadett már korábban is hangoztatott üzenetét visszhangozta: mostantól „kétszer olyan keményen kell küzdeni”.

Momentum: 2,87%, 149.688 szavazat

Fekete-Győr András szerint a parlamentbe jutás lett volna a cél, ez nem sikerült, de rengeteg tartalékot érez a mozgalmuk mögé. „Dolgozni kell, meg kell dolgozni minden emberért. Enélkül nem lehet legyőzni a rendszert.”

A kérdésre, hogy Márki-Zay Péter javaslatának megfelelően szükség van-e egy új erőre, amely átível a jelenlegi ellenzéken, Fekete-Győr azt mondta, hogy egyrészt ők ezt már a NOlimpia idején megmondták: túl kell lépni a jobb- és baloldalon. Másrészt saját szervezetük bővítésével folytatta: a létező 100 alapszervezetük mellé további százakat szeretnének, hogy ezzel vágjanak neki az önkormányzati és európai parlamenti választásoknak.

Együtt: 0,65%, 33.717 szavazat, 1 képviselő: Szabó Szabolcs, Csepel

Juhász Péter, az Együtt tegnap lemondott elnöke a Klubrádiónak azt mondta, csalódott, de tiszta a lelkiismerete, mert úgy véli, ők valóban mindent megtettek a változás érdekében. Tudomásul veszi, hogy „ennek a politikának ez a foganatja”.

Szerinte az ellenzék kapott ki, de azt kell belátnia mindenkinek, hogy az ellenzéki formációk nem a kormánypártok, hanem az állam ellen küzdenek, a jelenlegi antidemokratikus rendszerben.

A pártok jelenlegi működéséből szerinte nem alakulhat ki kormányváltó erő, új kezdetre van szükség. Ugyanakkor az Együtt számára kétséges a jövő. Juhász szerint különösen igazságtalan, hogy a szerinte a 4 év folyamán legaktívabb politikusok, akik helyben rengeteget dolgoztak, most személyes vagyonukkal kell feleljenek a 150 millió forintos kampányköltség fedezetéért. Ez a vezető testület tagjaira lebontva 30 millió forintot jelent egyenként. Lévén hogy az Együtt nem érte el az 1 százalékos küszöböt, és ezért, egy nemrég benyújtott törvénymódosítás értelmében az állam nem finanszírozza ezt az összeget. Juhász Péter külön üdvözölte az MSZP-t, ők javasolták ugyanis az 1 százalékos küszöböt, míg a Fidesz eredeti ötlete fél százalék volt.

MKKP: 1,71% 89.069 szavazat

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) várakozásainak megfelelő a párt által az országgyűlési választáson elért 1,6 százalékot meghaladó listás eredmény, ezért sikeresnek tartják a kampányukat – közölte az eredményeket értékelve a párt elnöke az MTI-vel hétfőn hajnalban.

Kovács Gergely, aki éjjel arra kért mindenkit eredményvárójukon, hgy ne költözzön el az országból, hangsúlyozta, hogy a legfőbb céljuk az 1 százalékot meghaladó eredmény elérése volt, mert így lehetőségük nyílik a továbblépésre.

A következő feladat egy médiabirodalom kialakítása, a megyei napilapok felvásárlásával és tartalmuk egységesítésével, ugyanis jelenleg nagyon eltérnek egymástól ezek az újságok, ami összezavarja az embereket.

Hozzátette, ijesztőnek tartják, hogy a Fidesz-KDNP program nélkül, csupán a migránsokat emlegetve ilyen jó eredményt ért el. Ebből azt vonják le tanulságként, hogy a jövőben az MKKP-nak is migránsoznia kell, sőt hasznosnak tartanák több kisebbségi társadalmi csoport, például a „drogosok és a melegek szidását” is.

DK: 5,64%, 294.351 szavazat, 6 listás hely, 3 egyéni győzelem

Bár Gyurcsány azt mondta tegnap este, hogy „nem találják az ellenszerét a Fidesz politikájának, a DK elégedett lehetne saját eredményével. Kilenc képviselőjük lesz az eddigi 4 helyett, ezzel előzik az LMP-t is, és önálló frakciót.

A DK elnöke már azt mondta: az a Magyarország, amelyben ők hisznek, ma vereséget szenvedett. Gyurcsány Ferenc szerint, ha az elmúlt 4 évet károsnak ítélik, akkor ez a fékevesztett Fidesz a határtalan agresszió és az embertelenség politikáját hozza majd.

A volt miniszterelnök megígérte, ádáz ellenfelei lesznek az új Fidesz kormánynak, arra hogy miben is látja a kollektív kudarc mélyebb okát, nem utalt.

 

(MTI, Mérce)