Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Narancssárga lett az ország, a kétharmad is szinte biztos

Ez a cikk több mint 6 éves.

Bár még nem hivatalos az eredmény, hétfő reggel 7-kor 98,95 százalékos a feldolgozottság, szinte biztosra vehető, hogy megvan a Fidesz újabb kétharmada, azaz 133 képviselő a 199 fős parlamentben.

Tájékoztató adatok az országgyűlés összetételéről; forrás: valasztas.hu

Ahhoz, hogy a helyzet esetleg módosuljon, vagy a listás szavazatok arányának kéne változnia, vagy egyéniben kellene fordítania valakinek a még nyitott körzetekben, de egyik sem valószínű.

Akad ugyan néhány szorosnak mondható körzet, de itt is túlságosan nagynak tűnik az ellenzéki jelöltek lemaradása ahhoz, hogy a levélszavazatok vagy az átjelentkezők fordítsanak az álláson.

Ilyennek tűnhetett még tegnap éjjel pl. a budakeszi választókerület, ahol Szél Bernadett ma reggel már 800 szavazattal van lemaradva a kormánypárti Csenger-Zalán Zsolt mögött. Az LMP társelnökének hátránya csak nőtt az utóbbi órákban és nem valószínű, hogy a még feldolgozatlan voksok ezen fordítani tudnának.

Hasonló a helyzet Miskolcon, ahol a jobbikos Jakab Péter továbbra is több mint 700 szavazattal le van maradva a győztes Csöbör Katalin mögött. Vagy a főváros XI. kerületében, ahol a második helyezett Gy. Németh Erzsébetnek is több mint 800 szavazat hiányzik jelenleg a csodához, ami tényleg egyre valószerűtlenebb.

Ha az ellenzék mégis fordítana valahol, és közben nem veszítene el olyan körzetet, ahol hajszállal nyert, a kormánykoalíció pártjainak akkor is vannak még csodatartalékaik.

Ugyan hátra vannak még a külföldi képviseleteken szavazók és a belföldi átjelentkezők voksai, és itt az ellenzék lehet erősebb. De a Fidesznek még nagyobbak a reménykészletei: a levélben leadott kárpát-medencei, határon túli szavazatok között feltételezhető jelentős előnye, a részeredmények alapján 93 százalék.

Ha valahol mégis hiba csúszna a – tegyük hozzá, eleve jelentősen torzító – választási rendszer Fidesznek kedvező gépezetébe,  a német nemzetiségi listán bejutott az országgyűlésbe Ritter Imre, aki szintén a Fidesz tagja. Orbán Viktor „nemzeti” kormánya tehát ismét saját javára fordítja, nem mellesleg a nemzetet kissé megosztva a nemzeti és nemzetiségi kártyát.

A rendszer minden torzítása ellenére, a kormánypártoknak volt mit ünnepelnie tegnap, mozgósításuk kiválóan sikerült: listán 2,5 millió, azaz a 4 évvel ezelőttihez képest negyedmillióval több szavazót sikerült maguk mellé állítaniuk. Eközben az ellenzék számára valódi kataklizmát hozott április 8.

2014-hez képest az akkori összefogás pártjai – az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Együtt – csaknem ugyanennyi, majdnem 300 ezer szavazatot vesztett.

A Jobbik érdemben nem tudott javítani legutóbbi jó egymilliós eredményén, és az LMP számára pedig sovány vigasz lehet, hogy mindössze másfél százalékot kapart össze az összeomló baloldali és liberális pártok romjai alól, ami 6 helyett 8 képviselőhöz lehet elég.

A Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és az Együtt nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, bár az ellenzéki visszalépések miatt egy képviselője lesz az Együttnek.

Mintha a számlálókat visszatekertük volna 2014-re, és a Fidesz-KDNP-n kívül mindenki más elvesztegette volna az elmúlt 4 évet.