Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Le Monde: Brüsszelnek és az Európai Néppártnak ki kell állnia a Fidesz idegengyűlölő retorikája ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A francia liberális sajtó is részletesen foglalkozott a magyar választás eredményével, amelyet komoly figyelmeztetésként értékel. A mérvadónak tekintett Le Monde napilap vezércikkben is felszólítja az uniós intézményeket és Orbán párttársait, hogy nem hallgathatnak a Fidesz egyes túlkapásaival kapcsolatban.

A balközép Libération távolságtartó riportban számolt be az eredményekről. Boros Tamást, a Policy Solutions elemzőjét megszólaltatva utal arra, hogy akárcsak Ausztria és az USA legutóbbi választásain, Magyarországon is elmélyül a szakadék a konzervatív vidék és a többségükben progresszív városok között.

A lap napokkal korábban közölt interjút Sylvain Kahnnal, a Sciences-Po professzorával, aki szerint Európa „orbanizációjáról” beszélhetünk. Szerinte Orbán védjegye nem elsősorban az euroszkepticizmus, vagy legalábbis annak egy új, veszélyesebb fajtájáról van szó, amely a EU humanista és liberális politikai projektjéhez képest mást képvisel.

Nem anti-európai, Marine Le Pennel vagy az olasz Matteo Salvinivel ellentétben, hanem egyszerre képviseli a magyar nemzet fontosságát, és azt, hogy az EU-nak meg kell védenie bizonyos közös értékeket. Kahn szerint Orbán át szeretné alakítani az EU-t, a Huntington-féle civilizációs konfliktus jegyében: az iszlamizáció és a migráció ellenében, illetve a Putyinnal való szorosabb szövetkezés érdekében.

A Le Monde online kiadása hétfő délutánra kiemelt témaként tálalta a Fidesz győzelmét, több cikket is szentelve a témának, többek között egy élő csetet és egy szerkesztőségi írást is. Ebben arra figyelmeztetik Brüsszelt és az Európai Néppártot, hogy eddig túlságosan elnézőek voltak a latban csupán 9,8 millió szavazót nyomó Orbánnal, ellentétben pl. Lengyelországgal.

Mostantól kezdve fel kell hogy emeljék a szavukat, és határozottan ki kell állniuk, többek között Angela Merkel pártjának és a francia Republikánusoknak is az idegengyűlölő retorika és az autoriter tendenciák ellen. Orbán határozott győzelme ugyanis fontos figyelmeztetés, miközben jelentős bátorítás Európa populista erőinek.

A Fidesz antidemokratikus lépései, a civilek elleni támadások, a sajtó és az igazságszolgáltatás feletti hatalomátvétel, akárcsak a rögeszmeszerű migránsellenes kampány az EU alapértékeit fenyegetik.

Annál is inkább szükség van erre a kiállásra a vezércikk szerint, mert bár Orbánt támogatja a lakosság jelentős része, de a magyarok túlnyomórészt EU-pártiak is, és maga Orbán sem kívánja elhagyni az Uniót. Ez esetben viszont figyelmeztetni kell a maradás politikai feltételeire.

A lapban részletes helyszíni tudósítás is olvasható a korábban is követett kampányról és a választásról, melyből kiderül, hogy a szélsőjobboldalinak titulált Orbán szemében könnycseppek csillogtak vasárnap este. Megköszönte, hogy a szavazók imádkoztak érte, a tömegesen leadott voksokat nemkülönben.

A beszámoló kemény jelzőkkel illeti a korábban a „szélsőjobb által terjesztett összeesküvés elméletekkel” kampányoló politikust, és az eredményt ünneplő szimpatizánsokat úgy írja le, az Asterixből ismert hasonlattal, mint a „megszállóknak ellenálló”, ostromlott, magányos harcosokat.

A mérvadónak nevezett francia lap idézi fiatal aktivistát, Lehelt, aki szerint „Maguk, a franciák leköpnek bennünket. Tényleg nem értem magukat. Nem volt elegendő a vér, amely a Bataclannal elfolyt? Még mindig integrálni akarják a migránsokat? Orbán vizionárius, Európa legnagyobb államférfija. Éljen Putyin, éljen Trump, éljen Orbán!

A riporter arra is kitér, hogy a francia szélsőjobb vezére, Marine Le Pen üdvözölte elsőként Orbán győzelmét, majd a német, olasz és holland szélsőjobb is csatlakozott a gratulálókhoz. Diszkrétebbnek bizonyult az európai Néppárt, amelynek soraiban a Fidesz-KDNP a legközelebbi európai választásokon is indul (azóta már ők is sorra gratuláltak).

Az újság szerint a megosztott ellenzék, és elsősorban a gyenge eredményeik folytán a parlamentben „szimbolikus jelenlétre” kárhoztatott baloldal, liberálisok és zöldek, nem fogják tudni megakadályozni a jogállam ellen továbbra is várható támadásokat.

Kovács Zoltán nevezetes nyilatkozata, a politikába beleavatkozó szervezetek bezárásáról, a tudósító szerint Simicska médiabirodalmát, a Soros alapítvány által is finanszírozott civileket és a CEU-t is fenyegetheti.

Ez a cikk is megállapítja, hogy a nyugaton másutt is megfigyelhető tendencia szerint a liberális szavazók a nagyvárosokban koncentrálódnak, míg a vidéket a „nemzeti bezárkózás” hívei hódítják meg.

A The Guardianben publikáló Owen Jones Twitteren ironizál arról, hogy Boris Johnson külügyminiszter, akinek akadnak rasszista ízű „elszólásai”, gratulált a a „muszlim invázióról” beszélő Fidesz győzelméhez.

A Le Monde olvasókkal folytatott csetjében az újságíró megemlíti, hogy tudomása szerint Angela Merkel egy szóval sem kritizálta a szélsőséges hangvételű kampányt. Az általános helyzetet egyébként árnyaltan ábrázolja, így pl. Putyinra vonatkozóan kiemeli, hogy hazánk földrajzi helyzete és a különféle szövetségesek keresése miatt is érthető a közeledés, ahogy arra is utal, hogy a kormány befogadott tavaly 1300 menekültet, csak épp eltitkolta ezt választói elől.

Ahogy a cikk címe is utal rá: a magyarok számára fontos az a vágy, hogy elismerjék szuverenitásukat, és sokan hálásak azért, hogy jobb tárgyalópozícióba került az ország Orbán révén.