Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék a nagyvárosi átszavazókban, a Fidesz a kistelepülésen élőkben bízhat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szombat délutánra a választások előtti utolsó közvéleménykutatás is kijött, és bár a pártreferenciákban nincs nagy szórás a különböző kutatások között, a végeredményt illetően már bőven van eltérés. Ez pedig azért lehet, mert tényleg órási az ismeretlen információk száma a holnapi szavazás előtt.

Meglepő módon a Fidesznek nem a kormánypárti Nézőpont Intézet, hanem az inkább független/liberális Medián számolta a legmagasabb támogatottságot 46 százalékkal, míg a legalacsonyabbat az Idea intézet. A többi kutató viszont elég egységesen egy 41-43 százalékos sávba rakja a Fideszt. Ugyanígy a Jobbiknak a Medián mérte a legkevesebbet 19 százalékkal, míg a Jobbik-közeli Iránytű a legtöbbet 25 százalékkal, a többiek egységesen 21-22 százalékra teszik őket.

A két adathoz érdemes hozzátenni, bár ezzel a legtöbb kutató már korrigálta becslését, hogy a Fideszt rendszerint fölül, míg a Jobbikot alul szokták mérni. De korántsem mindegy a két párt listás szavazati aránya, ugyanis egy százalék lefelé a Fidesznek, és felfelé a Jobbiknak már 3-4 egyéni mandátumot is jelenthet a szélsőjobboldalról cukiskodó párt számára.

A legnagyobb szórás az MSZP-Párbeszédnél van. Itt a kutatók 11 és 19 százalék között mindent mondanak. Míg a DK és az LMP kapcsán (a DK közeli IDEA-t kivéve), elég egységes a kép. A két párt 6 és 8 százalék között kaphat, és megmondhatatlan, melyikük végez előrébb. A kisebb pártok közül pedig a kutatók senkit sem mérnek még a küszöb közelében sem.

De ha ennyire egységesek a kutatók a pártpreferenciákat illetően, miből jön az eltérés a mandátumbecslésekben? Hiszen a Republikon, a Publicus, és az Iránytű is lehetségesnek tartja azt, hogy a Fidesz ne szerezze meg a mandátumok többségét. Ellenben a Závecz és a Nézőpont 120 körüli mandátumról beszél, miközben a Medián egyenesen kétharmadot jósol.

Alapvetően több tényező befolyásolja azt, hogy végül hogyan oszlanak el a mandátumok. Döntő lesz az, hogy mekkora lesz a részvétel végül, ez már a listás eredményeket is változtathatja. Nagyon sokat számít, hogy mekkora lesz az átszavazási hajlandóság. A Republikon, az Iránytű és a Publicus is magas átszavazási hajlandósággal számol, ami azt jelenti, hogy szerintük sokan át fognak szavazni a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, így a listás támogatottságtól függetlenül nyerhetnek mandátumokat az ellenzéki pártok.

A Medián nem nagyon számol ilyen átszavazási hajlandósággal, és a Medián mérésének különlegessége, hogy a Horthy-korszakban sem látott magas részvételi hajlandóságot mutat a kistelepüléseken. Ha ebben igaza lesz a Mediánnak, akkor minden bizonnyal nem verhető meg a Fidesz vasárnap. Ellenben ha ennek az ellenkezője igaz és a nagyvárosokban, Budapesten, megyeszékhelyeken lesz nagyobb az aktivitás 2014-hez képest, akkor az ellenzék kerül előnybe.

De kérdés az is, hogy az a 900 ezer kormányváltást akaró bizonytalan szavazó, akit a kutatók mértek, végül elmegy-e szavazni és kire szavaz, illetve, hogy létezik-e ez a csoport valójában.

Tehát még semmi se dőlt el, holnap pedig minden kiderül, de ha sokan elmennek szavazni, rekordrészvétel születik, és az átszavazók száma meghaladja a 600 ezret, akkor minden közvéleménykutatás szerint 50 százalék alá szorul a parlamentben a Fidesz.

(Címlapkép: Zsolnai Péter)