Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány körlevélben kért menekültellenes híreket a magyar külképviseletektől

Ez a cikk több mint 6 éves.

A brit Telegraph egy péntek este megjelent cikkben arról ír, hogy birtokukba jutott  egy levél, amelyben Menczer Tamás, a külügyi tárca kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára arra kérte a magyar külképviseleteket, hogy Orbán Viktor kampányának segítése érdekében gyűjtsenek negatív híreket menekültügyi témában; beilleszkedési problémákról, oktatási nehézségekről és no-go zónákról szóló nyilatkozatokat; illetve olyan kint élő magyarokat, aki hazaköltözik, vagy súlyos negatív tapasztalatokról szívesen beszélne.

A lap megemlíti, hogy az államapparátus és a diplomáciai kapcsolatok politikai célokra való felhasználása azért merült fel, mert a zsinórban harmadik ciklusára készülő magyar miniszterelnök egyik legfőbb kampányfegyvere a bevándorlással kapcsolatos félelemkeltés.

A levelet Menczer a stockholmi, párizsi, berlini, római, brüsszeli és bécsi magyar nagykövetségekre küldte ki az ottani nagyköveteknek, valamint egyéb magas rangú tisztségviselőnek. Az államtitkár egyben köszönetet is mondott a korábbi, hasonló jellegű információkért, ami arra utal, hogy nem ez volt az első ilyen természetű kérése a képviseletek felé.

A Telegraph által Menczer Tamásnak tulajdonított, március 13-án szétküldött email az Index szerkesztőségéhez is eljutott, amelyet lap mai hajnali cikkében közölt:

„Tisztelt Misszióvezetők!

Kedves Kollégák!

Sok hasznos információt kapunk a misszióktól, ezeket ezúton is köszönöm!

Ebben szeretnék a következő hetekre nézve még nagyobb segítséget kérni, mert a tisztelt Címzettek országai a migráció kapcsán erősen érintettek.

Szükségem van minden olyan fajsúlyos hírre, nyilatkozatra, amelynek témája az, hogy az adott országban mekkora problémát jelent a migráció.

Ha hivatalos személy mond ilyet – ez is előfordul – arra még inkább szükségem van.

Minden jöhet, beilleszkedési problémák, no go zonák, oktatási nehézségek stb.

Nyilván nem azt kérem, hogy minden ilyen hírt küldjetek haza, tudom, hogy van ilyen bőven.

De ha van konkrét megszólaló, jól érthető problémával, akkor a hír fontos nekünk.

Fentiek mellett, ha a látókörötökbe kerül olyan kint élő magyar, aki a hazaköltözést tervezi, vagy súlyos negatív tapasztalatai vannak, és ezekről beszélne, kérem, ezt is jelezzétek.

Köszönöm!

Tamás”

A levelet Menczer a stockholmi, párizsi, berlini, római, brüsszeli és bécsi magyar nagykövetségekre küldte ki az ottani nagyköveteknek, valamint egyéb magas rangú tisztségviselőnek, akiknek egyben meg is köszönte az addigi segítségüket.

Az emailt a Telegraph elkültaz  Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) számára. Az EBESZ szóvivője azonban nem kívánta kommentálni a levelet, arra hivatkozva, hogy épp futó kampányokkal kapcsolatban nem nyilatkozhat. A nyilatkozatukat az ügyben csak hétfőn, a választások után fogják nyilvánosságra hozni, és akkor derül ki, hogy indítanak-e vizsgálatot kormányzati forrásokkal való visszaélés miatt.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint „szégyenletes, hogy a magyar kormány a diplomatáit használja fel hamis hírek kreálásához, hogy a Fidesz javára felerősítse a migrációval kapcsolatos félelmeket” – mondta a The Telegraphnak. „Ez a politikai hatalommal való visszaélés, és remélem, hogy a nemzetközi közösség el fogja ítélni” – tette hozzá a politikus, aki egyébként a minap kifogásolta közösségi oldalán, hogy a magyar kormány a Brexit-párti UKIP brit párt plakátját használja fel a saját kampányához.

 

A Telegraph megszólaltatta a Baranya 1. választókerületében függetlenként induló Mellár Tamást is: „A kormány nyilvánvalóan  politikai célokra használja fel a követségeket, hogy megfélemlítsék a lakosságot. Ez az egyik oka annak, hogy az Orbán kormányt ki kell cserélni.” – mondta.

A levél eredetiségéről az Index megkérdezte Menczer Tamást és a Külügyminisztériumot is, akik egyelőre nem válaszoltak.