Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél, Karácsony, Vona: kevés izgalmat hozott a miniszterelnök-jelölti vita

Ez a cikk több mint 6 éves.

Másodszor is egy asztalhoz ültek a miniszterelnök-jelöltek, három nappal a választások előtt az RTL Klubon vitázott Szél Bernadett (LMP), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Vona Gábor (Jobbik).

Talán nem lepődött már meg senki: Orbán Viktor nem vállalta a vitát.

Március közepén Szél, Karácsony és Vona már leült egy eszmecserére, akkor kizárólag az oktatás volt a téma.

A Közös Ország Mozgalom is megpróbált összehozni egy listavezetői vitát, azt azonban nem csak Orbán, de Vona és Karácsony sem vállalta.

Szerdán viszont a V18 is szervezett egy vitát, a pártok vezetőit hívták meg, azon Szél Bernadett és Karácsony Gergely mellett részt vett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is. Orbán Viktor nem ment el, és Vona Gábor sem, így túl nagy viták nem is alakulhattak ki, egyedül akkor volt kisebb izgalom, amikor Szél Bernadett kijelentette: „Mi vagyunk az a párt, akivel úgy érzem, mindenki szívesen szóba áll ellenzéki oldalon.”

Még egyszer nekifutottak

Csütörtök este 11-kor pedig ismét összeült a három ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy egy kissé kaotikus, újdonságokban nem bővelkedő vitát folytassanak egymással.

Bár az RTL Klub előzetesen azt jelezte, hogy a műsorban mindhárom miniszterelnök-jelölt azonos ideig beszélhet majd, a témák között pedig szerepelni fog többek közt az oktatás, az egészségügy, a migráció, a szegénység, a korrupció és a demokrácia állapota is, az idő szűkössége miatt több téma kimaradt, ezzel szemben a néhol egymás szavába vágó politikusok előszeretettel köszörülték egymáson a nyelvüket. Szakpolitikákról kevés szó esett.

A vita első felében a szokásos „miért kéne az egyes pártokra szavazni” kör után hamar a taktikai szavazás felé fordult a szó. Vona Gábor újra jelezte: pártja 106 körzetben indul, visszaléptetéseket nem terveznek, de elképzelhetőnek tartotta, hogy az ország egyes pontjain lesznek átszavazások a legesélyesebb jelöltre. Ő a maga részéről bízik a szavazók bölcsességében – és így tesz egyébként Karácsony Gergely is, aki viszont ezen a ponton vitába keveredett Szél Bernadettel, hogy melyik párt milyen mértékben kész a kompromisszumra, és hol hány jelöltet léptettek vissza, kinek a javára.Vona Gábor rögvest le is csapta a magas labdát, amikor jelezte: az elmúlt napok visszaléptetési mizériája a választók szemszögéből demoralizáló lehetett.

Szél szerint „talán esély van arra, hogy még a következő órákban és napokban együtt részt tudjunk venni egy olyan folyamatban, amelynek segítségével a lehető legtöbb ellenzéki mandátumot el tudjuk hozni.”

Vona Gábor később is hangsúlyozta, hogy arra készülnek, egyedül nyerik meg a választásokat, az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje viszont fej fej mellett „reméli” és „bízik abban”, hogy sikerül olyan megállapodásra jutniuk valamikor a közeli jövőben, aminek köszönhetően a demokratikus ellenzéki pártok alakíthatnak kormányt, Karácsony pedig azt is hozzátette, bízik abban is, hogy „a Jobbikkal együtt kétharmad lesz, ami közjogi változásokat is lehetővé tesz.”

A műsorvezető, Baló György ezután Vonát kérdezte arról, hogy mi a garancia arra, hogy pártja egy esetleges kormányváltás után nem válik ismét szélsőségessé, amire Vona az elmúlt 5 év középre tolódásával válaszolt. Illetve megjegyezte, hogy ami az előtt az 5 év előtt történt, azért már bocsánatot kért mindenkitől. Baló kérdésére, miszerint meggyőződésből húzódott-e a szélsőjobbról középre a Jobbik, Vona határozott igennel válaszolt.

Ezután következett a vita legnagyobb pengeváltása.

Karácsony Gergely megjegyezte, hogy szerinte a Jobbik olyan, mintha egy kaparós sorsjegyet venne az ember, mire Vona közölte, hogy az MSZP is, csak azt már háromszor lekapartuk, és egyszer se nyertünk.

Mindhárom jelölt örülne neki, ha kispártok (például az Együtt vagy a Momentum) is bekerülnének a parlamentbe.

A jelöltek más és más forgatókönyvvel készülnek arra az esetre, ha a Fidesz újra simán nyerne. Míg Vona Gábor egyenesen lemondana, Szél Bernadett az LMP kongresszusára bízná a döntést, Karácsony Gergelynek pedig elmondása szerint nincs B terve azon túl, hogy Zugló polgármestere. Arra a kérdésre ugyanakkor mindhárom miniszterelnök-jelölt egyértelmű nemmel felelt, hogy lennének-e adott esetben a Fidesz koalíciós partnerei.

Amennyiben Jobbik-baloldal koalíció szükségeltetne a kormányalakításhoz, Szél Bernadett szerint a Karácsony által korábban javasolt technikai koalíció egy jó átmeneti megoldás lehetne addig, amíg újra adottak lesznek a körülmények egy demokratikus választáshoz. Karácsony szerint is átmeneti, szakértői kormány keretei között értelmezhető koalíció lehetséges a Jobbikkal, mert alapvető dolgokban nem értenek egyet a párttal. Vona Gábor saját őszi nyilatkozatára utalt vissza, amihez tartja magát, ha koalíció, akkor LMP és Momentum, mert megújulás szükséges.

A Fidesz által kreált alkotmányos keretek megváltoztatásához Karácsony Gergely szerint népszavazás kell még akkor is, ha esetleg kétharmadot szerez az ellenzék. Vona Gábor erre úgy válaszolt: ahhoz koalíció se kell, hogy a NER antidemokratikus elemeit lebontsák. Ha együtt kell szavazni a választójogi törvény módosításáról vagy a civil szféra erősödéséről, az rendben van. Szél Bernadett meglátása szerint teljes ellenzéki kerekasztal szükséges, és egy olyan helyzetet kell teremteni, hogy az országot minél hamarabb kormányozhassák a most ellenzékben lévő pártok.

Ami Paks 2-t illeti, Szél és Karácsony egyből rávágták, hogy kihátrálnának az orosz szerződésből, Vona mérsékeltebben fogalmazott, ők szakmai kérdésnek tartják, és felülvizsgálnák az ügyet. Baló György jövőbeni adóreformokkal kapcsolatos kérdésére Vona Gábor úgy felelt: fontos az adóék csökkentése és munkát terhelő közterhek csökkentése; Szél Bernadett háromkulcsos szja-t helyezett kilátásba 0, 12 és 24 százalékos kulccsal; míg Karácsony azt mondta, egyetért a minimálbér adómentességével és a magas szja-kulccsal.

A vita lezárásaként mindhárom jelölt lehetőséget kapott, hogy összefoglalja a vita tanulságait, és utoljára szóljon a választókhoz: Karácsony Gergely szerint ésszel és szívvel is rájuk kell szavazni, és hozzátette: a szívünk nem véletlenül van a bal oldalon. Vona: sorsdöntőnek nevezte a választást, ahol az orbáni világot, a bezárkózó, leszakadó, fullasztó Magyarországot kell magunk mögött hagynunk. Szél Bernadett azzal zárta mondandóját, nem az a lényeg, hogy ki honnan jött, balról vagy jobbról, a lényeg, hogy ki hová megy. Az LMP a jövőhöz friss levegőt, békét és napfényt kínál – mondta.