Előzetes eredmények 98%-os feldolgozottságnál (forrás: Magyar Nemzet)

52,3%
16,3%
9,7%
6,6%
6,5%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,3%)
DK: 4 (16,3%)
Momentum: 2 (9,7%)
MSZP-P: 1 (6,6%)
Jobbik: 1 (6,5%)
Nem szerzett mandátumot:
LMP
MKKP
Mi Hazánk

Azért kell elmenni szavazni, mert nem tudhatjuk, milyen eredmény születik vasárnap este

A Mediántól a Republikonig, a Nézőponttól az Iránytűig mást és mást jósolnak  a kutató intézetek, mi történik vasárnap. Nagyjából csak tippelni lehet arra, mit fogunk látni, amikor a választási eredmények kiderülnek, pontosan ezért is kell elmenni szavazni, mert a valószínűtlenségben egyetlen egy biztos pont van: a mi saját döntésünk.

Az elemzők is csak találgatnak, és minden elhangzott az utóbbi hetekben arról, mi lehetséges a Fidesz kétharmadától, a kormánypárt 50%-os többségének elvesztéséig.

Lehet, hogy óriási lesz a részvétel, lehet hogy nem. Lehet, hogy a kis falvakban mennek el sokan, de lehet, hogy  a nagyvárosokban, az is lehet, hogy mindkét esetben. Azt tudjuk, hogy van kb. 900 ezer közötti bizonytalan kormányváltó. Kérdés, ők elmennek-e szavazni? Mi elmegyünk-e szavazni?

Kérdés, hogy a fiatalok, akiknél rosszabbul áll a Fidesz, hogy döntenek? Nem tudjuk, hogyan fog hasítani a Fidesz mozgósítása, és az is kérdéses, ki jut be a parlamentbe? Az Együtt? A Momentum? Mindkettő? Magas részvételnél még akár a DK-nak is lehet gondja. Alacsony nagyvárosi, fővárosi részvételnél még az LMP-nek is.

Ha nincs átszavazás, akkor könnyen tarolhat is a Fidesz, de ha igazak az utolsó hetek kutatásai, és nőtt az átszavazási hajlandóság, nagy gondban is lehet a kormánypárt.

Tudjuk, hogy felülmérik a Fideszt 2002 óta mindig, de mennyivel? Tudjuk, hogy alul mérik a Jobbikot általában, de mennyivel?

Óriási a válaszmegtagadók aránya a közvélemény-kutatásokban. A Közös Ország Mozgalom kutatásainak rendszeres visszatérő eleme, hogy 30-50 százalékkal többen mondják azt, hogy 2014-ben a Fideszre szavaztak, mint tették azt valójában.

A valóság, amit biztosan tudunk, hogy a  magyar nép fog dönteni vasárnap. Azaz mi magyar állampolgárok.

Egyetlen dologban bízhatunk, ha elmegyünk szavazni, lerakjuk az ikszet, és úgy szavazunk, ahogy a legőszintébbnek, leghasznosabbnak érezzük. Akkor nem lehet gond. Legyen bármi is az, amit a legőszintébbnek vagy leghasznosabbnak érzünk.

Persze én magam is tudom, mi az, amit én a legőszintébbnek és leghasznosabbnak tartok. Két szavazatunk van. Egy listás szavazatunk a pártok országos listájára, és egy másik a körzet egyéni képviselőjére, két szavazólapon. Én a listás szavazatomat a számomra legszimpatikusabb pártnak adom majd, az egyéni szavazatommal pedig átszavazok a saját körzetem legerősebb ellenzéki jelöltjére!

Ha valaki kormányváltást akar, ellenzéki többséget, amely elzárhatja a korrupciós csapot, leállíthatja a propagandát, több pénzt adhat az egészségügyre az oktatásra, és olyan adórendszert írhat, amely a tőke helyett a bérből és fizetésből élőket támogatja, annak ugyanazt kell tennie, mint nekem.

Listán a kedvencre, egyéniben a legerősebbre!

Ha sokan így teszünk, lesz meglepetés vasárnap este!

Olvass tovább!