Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor fogorvosának érdekeltségébe tartozó céget is csaláson kapott az OLAF

Ez a cikk több mint 6 éves.

A miniszterelnök fogorvosaként emlegetett Bátorfi Béla neve is felbukkant az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) egyik, a magyar ügyészségnek költségvetési csalás gyanújával átadott jelentésében -írj a 24.hu

A lap szerint az uniós vizsgálók súlyos, szándékos szabálytalanságokat tártak fel egy személyi szálakon kapcsolódó, offshore elemekkel tarkított cégháló ténykedésében. A miniszterelnöki fogorvos maga nem érdekelt a cégekben,

de az OLAF összekapcsolta az ügyet a kormány által támogatott fogorvosi turizmus fejlesztésével, és a program koordinálását végző OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-re is kiterjesztette a vizsgálatot.

Utóbbi cég pedig Bátorfi Béla és Szűcs László közös érdekeltsége.

Ami a fogászati bizniszt illeti, Bátorfi Bélát a legnagyobb piaci szereplők között tartják számon. A közvetett érdekeltségében álló OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. először azzal szerzett hírnevet magának, hogy a kormánnyal megállapodást kötött 2012-ben a Magyar Fogászati Turizmus program menedzselésére, s csak a know how-t tőlük megvásárlók pályázhattak a 4,5 milliárd forint fogászati fejlesztési támogatásra.

Az OLAF most húsz, egymással összefüggő uniós projektet vizsgált, amelyekben egymással összefüggő tulajdonosi körű cégeket (Island csoport) találtak és azt, hogy többször tudatosan a piaci ár többszöröséért vásároltak fogászati szkennereket.

Az OLAF 2015 végén terjesztette ki a kutakodást, hogy megvizsgálja az OTI „részvételét és lehetséges illegális tevékenységeit” ezekben a projektekben.

Az Island projektjei közül ugyanis akadtak olyanok, amelyek az OLAF által kifogásolt uniós pályázati felhívások alá tartoztak, de ebből a keretből nyert összesen több mint 300 millió forintot tizenegy, azonos címen, a budai Bajvívó utcában bejegyzett cég is, amelyekről később kiderült, hogy a fogászatok nem is működnek.

Az OTI szerint miután a támogatást 2014-ben a csak létező működési engedéllyel rendelkező fogászatoknak fizették ki, ezért számukra mindegy, hogy ezt követően mi történt a vállalkozásokkal.

A 24.hu most rákérdezett az OTI-nál az ügyekre, és hogy milyen szerepet vállalt bennük Bátorfi Béla, Szűcs László vezérigazgató pedig azt közölte, Bátorfi a vállalat megalakulása óta egy percig sem volt vezető tisztségviselője az OTI-nak, annak operatív irányításában így soha nem vett részt, és sem az OTI-t, sem munkatársait semmilyen nyomozó hatósági ügyben vagy ügyészségi nyomozás kapcsán nem keresték. Mint írták, az OLAF több mint két éve egyetlen alkalommal kereste meg az OTI-t tájékozódása kapcsán, de a vizsgálatnak a vállalatra nézve érdemi visszajelzése vagy elmarasztaló lépése, szankciója nem volt.

Bátorfi Béláról több cikk is született az elmúlt években. Amellett, hogy a miniszterelnök fogorvosaként emlegetik, a sportvilágban pedig leginkább a Magyar Triatlon Szövetség elnökeként ismert, amely százmilliós nagyságrendű támogatás felett diszponál. Bátorfi és vállalkozásai már az előző Orbán-kormány alatt is prosperáltak: az Átlátszó 2014-es összesítése szerint azok a vállalkozások, amelyekhez tulajdonosként vagy egyéb módon köze volt Orbán Viktor fogászának, már akkoriban több milliárd forintnyi állami vagy uniós pénzhez jutottak – vagy legalábbis döntés született arról, hogy a támogatást megkapják –, döntően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül. A fogorvos tavaly nemzetközi versenyeket célba vevő kerékpáros vállalkozást is indított.