Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 2-3 legfontosabb cikkéről. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

HírTV: Lekezelő jellemzéseket is tárol támogatóiról a Fidesz

A magyar politika egyik visszatérő szereplője a Kubatov-lista: állítólag egy olyan adatbázis, amely segít beazonosítani és mozgósítani a Fidesz támogatóit. Az adatbázis létezéséről mindenki tudni vél, de arról eddig nem hallottunk, hogy mit is tartalmazhat egy ilyen lista. A HírTV most megszerzett ilyen soproni listákat, amelyeket feltehetőleg a 2014-ben állítottak össze a helyi fideszesek.

Ezekből az derül ki, hogy nem csupán elérhetőség és lakhely szerepel – ahogy reflexből feltételezné az ember -, hanem egész kis jellemrajzok bontakoznak ki a módszeresen összeállított táblázatokból.

A lista tartalmazza, hogy

  • mennyire lojális a párthoz az adott személy,
  • milyen kapcsolati rendszere van,
  • és milyen haszonnal a támogatóként való beszervezése.

A “beszervezés” célja tehát, hogy a megnyert személyek által újabb szavazókat érjen el a Fidesz, így minden társadalmi rétegből találunk képviselőket a táblázatokban: egyházi méltóság, tanárember, büfés, vagy háziorvos, de egy komplett zenekart is be akartak szervezni.

A HírTV arra is felhívja a figyelmet, hogy a jellemzések sokszor meglehetősen leereszkedőek vagy arrogánsak, tehát a kormánypárt saját támogatóira is meglehetős cinizmussal és fölényeskedéssel tekint. A lista tanúsága szerint egy kis energia ráfordításával mindenkiből kisajtolható valami előny.

Így néz ki egy Kubatov-lista. (Forrás: HírTV)

A jellemzések általában két részből állnak: egyik rubrikában az adott személy “relevanciája” szerepel, tehát az, hogy miért lényeges beszervezésre, a másodikban pedig a mód, ahogyan bánni kell vele.

  • Sopron egyik vezető egyházi méltóságáról például megtudhatjuk, nagyon kedves ember, de a fiatalokkal nem ért szót, “ajánlkozó beszélgetésben lehet megnyerni suttogó támogatásra”.
  • Egy idősotthon szakmai vezetőjéről azt gondolják, “hathat a bentlakókra, mert sok emberrel találkozik”, de a beszervezésnél ne legyen ott F. Gyula – “már rég elváltak”.
  • Pénzes, befolyásos emberekkel találkozik a helyi lelkész, esperes, bár az a baj vele, hogy nem eléggé fideszes, így “ne a politika, hanem a közös ügyek legyen a középpontban”, olvasható a listán.
  • Az egyik helyi iskola lelkészéről szintén megállapítja a lista, hogy nem elég fideszes, ezért “véletlenül kell találkoznotok. Politikát utálja. Be kell bizonyítsd neki, hogy jó fej vagy. Az irodalom a szenvedélye. (…) Kellenél neki valamit csinálni: vendég legyél hittanon önkéntesség értéke témában”.
  • Egy másik listázott a “proli réteg egyik fő alakja” megtisztelő titulust kapta, ugyancsak egy másikról pedig megtudjuk, “vigyázni vele, mert annál okosabb, mint aminek látszik először”.

A HírTV így foglalja össze a fidesz módszerének lényegét:

“indirekt módon kell megkeresni a véleményvezérnek titulált személyeket, a bizalmukba férkőzni, és végül rávenni őket, hogy maguktól terjesszék a fideszes üzeneteket. Vélhetően ellentételezésben sem részesültek az érintettek, akiket sikerült beszervezni. Hasonló módszerekkel az egykori állampárt dolgozott, és a fenti lista felépítését is láthatta már, aki olvasott régi állambiztonságis aktákat.”

(címlapkép: Zsolnai Péter, Mérce)

Olvass tovább!