Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3000 kilométert kell utaznia, hogy szavazhasson, Facebookon közvetíti „kalandjait”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Sasvári Nóra a dél-afrikai Fokvárosban él már három éve. Ahhoz, hogy április 8-án szavazhasson, a majdnem 1500 kilométerre lévő Pretoriába kell utaznia, hiszen legközelebb csak ott van magyar külképviselet. Sasvári Facebook-oldalán számol be az utazásról.

Első bejegyzésében azt írja, hogy nagyjából két napot fog igénybe venni a szavazás, előbb ugyanis 20 órát kell buszozni, hogy eljusson Pretoriába, a visszaút gyorsabb lesz, hiszen arra tudott repülőjegyet vásárolni. A „kiruccanás” úgy 2300-2500 dél-afrikai randba, vagyis kb. 45-50 ezer forintba fog kerülni, ami bármilyen mércével mérve is túlzottan magas ráfordítás egy alkotmányos jog gyakorlásához.

És hogy mégis miért teszi meg ezt az utat? Sasvári ezt írja:

„A férjem miatt élünk most itt, de úgy érzem, hogy ha még valaha Magyarországon szeretnék élni újból, akkor mindent meg kell tennem azért, hogy egy olyan országba térhessek haza, amilyennek azt anno elképzeltem, egy demokratikus, tisztességes, a nők és a gyermekek jogait tiszteletben tartó, sokszínű országban, ahol jól bánunk egymással”

Sasvári Nóra mellett még 58 ezer másik magyar állampolgár regisztrált külképviseleti szavazásra, a NVI összesítése szerint. Sokuknak hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük ahhoz, hogy demokratikus alapjogukat gyakorolhassák. Korábban már beszámoltunk egy hasonló esetről is: egy Máltán élő magyar vallott arról, Tunéziába kell utaznia a szavazás napján.

A külképviseleti szavazásra idén rekordszámban jelentkeztek a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel is rendelkező magyarok. De ez még úgyis alacsony szám, ha figyelembe vesszük, hogy konzervatív becslések szerint is több százezer magyar állampolgár él külföldön. A külképviseleti regisztráció hajrájában több csoport is létrejött azzal a céllal, hogy mozgósítsák a külföldön élő honfitársaikat.