Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még nincs megállapodás, de Csepelen, Gödöllőn, a Belvárosban és Szekszárdon nyitott az MSZP a visszalépésre

Ez a cikk több mint 6 éves.

Karácsony Gergely és az MSZP egy II. kerületi rendezvényen cáfolta a délutáni, LMP-vel való megállapodásról szóló híreket, ugyanakkor bejelentették: Csepelen, Gödöllőn, a Belvárosban és Szekszárdon szívesen visszalépnének az Együtt és az LMP javára.

Délután az Index.hu nyomán mi is arról írtunk, hogy az MSZP és az LMP 4 választókerületben megállapodott. Az információk szerint a Belvárosban az LMP-s Csárdi Antal, Csepel-Soroksáron az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gödöllőn az LMP-s Lengyel Szilvia, Szegeden pedig az MSZP-s Szabó Sándor lett volna a kedvezményezett.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azonban az Index-cikk megjelenése után azt írta a facebookon, hogy a megállapodásról szóló hír „kacsa”, sőt, érdemi tárgyalás sincs a pártok közt. Az Azonnalinak Szél Bernadett viszont azt nyilatkozta, hogy van tárgyalás a két párt között, de azok nincsenek még lezárva. Szél azt is hangsúlyozta, hogy pártja nem csak a baloldal, de a Jobbik felé is nyitott a koordinációra.

Kedd este a II. kerületben tartott fórumot az MSZP-Párbeszéd szövetség, a rendezvényen az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok is képviseltették magukat, és megerősítették, hogy nincs még megállapodás a zöldekkel.

A felszólalók mindegyike elsősorban a baloldali pártok témáiról beszélt, elsősorban az oktatás és az egészségügy problémáiról, valamint arról, hogy milyen alacsony a gyűlöletkeltésre épülő Fidesz-kampány színvonala. Azt is mindannyian hangsúlyozták, hogy ha elegen részt vesznek a vasárnapi választáson, akkor a kormány leváltható.

V. Naszály Márta, a szövetség belvárosi jelöltje, és így az állítólagos visszalépések érintettje az MSZP-Párbeszéd II. kerületi rendezvényén azzal kezdte beszédét, tudja, mindenki arra kíváncsi, hogy van-e visszalépés a Belvárosban, és el is mondta, hogy nincs: a Párbeszéd politikusa hangsúlyozta, hogy ha visszalép, azt ő jelenti majd be, mert tiszteli annyira a választóit, hogy nem a sajtón keresztül üzeni meg, hogy nem indul.

V. Naszály egyébként arról is beszélt, mennyire kár, hogy a valós problémákról, a lakásválságról, a városi környezetről nem tudnak vitatkozni az egyébként szerinte kiváló rivális jelöltekkel, mindenki csak arra kíváncsi, hogy ki kinek a javára lép vissza.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta, az MSZP kész arra, hogy az LMP javára három helyen, az Együtt javára pedig egy helyen visszalépjen, ha cserébe a rivális ellenzéki pártok más választókerületekben viszonozzák a visszalépéseket.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy 48 helyen már visszaléptek, de készek ennél is továbbmenni. (Karácsony itt arra célzott, hogy a DK-val még a jelöltállítás előtt megállapodtak, ezt követően az MSZP-Párbeszéd még nem lépett vissza egy választókerületben sem.)

Karácsony azt mondta, az Együttel és az LMP-vel még szeretnének tárgyalni, és négy helyet engednének át a pártoknak

  • Csepel – ez vélhetően az Együttre vonatkozik, ez az egyik legforróbb választókerület, az Együtt jelöltje, Szabó Szabolcs 2014-ben nyert, de az MSZP elindítaná Bangóné Borbély Ildikót
  • Gödöllő – ez szerepelt a délutáni „kacsában” is, itt az LMP-s Lengyel Szilvia indul
  • Belváros – itt V. Naszály Márta (Párbeszéd) és Csárdi Antal (LMP) áll még, Juhász Péter (Együtt) és Fekete-Győr András (Momentum) már visszalépett
  • Szekszárd – itt az LMP jelöltje Hadházy Ákos társelnök

A délutáni „kacsára” egyébként még Szabó Tímea reagált. Szerinte valakik – feltehetően az LMP-re célzott  – „kamu megállapodásokat” szivárogtatnak a sajtónak, és azt gondolják, hogy egyedül le tudják váltani Orbán Viktort.