Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécsi diákok jelmezes eseményéről hazudott nagyot egy kormányközeli lap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy kormánybarát pécsi híroldal „Mókás jelmezekben mentek iskolába a Babits diákjai, szerintük nincs ok a tüntetgetésekre” címmel jelentetett meg cikket a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma és Szakközépiskolájának beöltözős eseményéről. A Pécsi Újság cikkében a szerző azt állítja, hogy a jelmezes eseményt a Babits diákjai azért szervezték, hogy megmutassák, a közelmúlt diáktüntetései értelmetlenek, mivel nincs semmi gond az oktatással. A Szabad Pécs híroldal szerint ez egyértelmű hazugság.

A Babits diákjai március 26-ra hirdették meg a „Jelmezes sulibamenetel, majd nagyon fancy programok mert csak” elnevezésű, leírása alapján nem éppen politikai célú eseményt. „Gyere jelmezbe suliba, és mutasd meg, hogy mennyire feleslegesen is öltöztél be, mert ettől sem fog semmi változni, de nem is kell, csak mutassuk meg, hogy megvan a jókedv még mindig a mindennapokban” – írják a szervezők az esemény Facebook oldalán.

A Pécsi Újság szerint azért találták ki a diákok a jelmezes napot, mert ezzel akarták megmutatni, „hogy szerintük feleslegesek a megmozdulások, ők ugyanis remekül érzik magukat az iskolában.” A beöltözés ötletgazdája, Laczkó Martin a lapnak állítólag azt nyilatkozta, hogy „felbuzdulásuk oka főként az volt, hogy kifejezzék, feleslegesnek tartják a tüntetéseket, szerintük az oktatás megfelelő és jó kedvvel is lehet iskolába járni, nagy problémák egyáltalán nincsenek a mostani tanulnivalókkal sem.”

Csakhogy Laczkó a Szabad Pécsnek elmondta, ő ilyet biztosan nem nyilatkozott, és a cikk fő mondanivalója is, vagyis az, hogy az esemény a diáktüntetések ellenében szerveződött, egyértelmű hazugság.

A Szabad Pécsnek szülők, diákok és ismerőseik is jelezték felháborodásukat, szerintük az eseményen nem volt szó politikáról, az meg végképp nem igaz, hogy a szervezők ne értenének egyet a diáktüntetések céljaival. Laczkó Martin, akit a Pécsi Újság állítólagosan idézett, a Szabad Pécsnek elmondta, hogy a jelmezes nap ihletője valóban a diáktüntetés-sorozat volt, de a beöltözéssel pont hogy támogatni akarták a kormánykritikus megmozdulásokat anélkül, hogy direkt politikai célú rendezvényt szerveztek volna.

Laczkó azóta kérte a Pécsi Újságot, hogy vegyék le a cikket, vagy legalább közöljenek helyesbítést, de a cikk szerzője azt válaszolta, hogy ez esélytelen. A cikk szerzője egyébként Pauska Petra, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatójának, Pauska Zsoltnak a lánya. Pauska felel a Mediaworks digitális tartalmáért, tehát többek közt neki köszönhető a megyei lapok rendkívül változatos hírkínálata. És bár a Pécsi Újság nem tartozik a Mediaworks portfóliójába, a lapot tulajdonló céget, az Equator Média Kommunikációs Kft.-t Pauska Zsolt alapította mielőtt a Mediaworks élére került volna.

Címlapkép: Tóth Fruzsina / Mérce