Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyon szorosan, de Szabó Tímea vezet Óbudán!

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Közös Ország Mozgalom kutatása szerint a budapesti 10-es számú Óbuda nagy részét magába foglaló körzetben, ha hibahatáron belül is, de Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd jelöltje vezet. Ha minden párt indulna, Szabó 37 százalékot, a fideszes Menczer Erzsébet 35, a Jobbik jelöltje 14, az LMP-é 10, a Momentum jelöltje 3, míg az Együtt jelöltje 2 százalékot kapna.

Ez az arány nagyjából megfelel a 2014-es országgyűlési választások eredményeinek. Akkor az Összefogás (MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd) jelöltje, Kiss László 38,2, Menczer Erzsébet 35,8, az LMP-s Száraz Dorottya 9, míg a jobbikos Zsiga-Kárpát Dániel 13,2 százalékot kapott.

A körzetben egyébként a KOM kutatása szerint a Fidesz 23, a Jobbik és a DK 9, az MSZP-Párbeszéd 8, az LMP 6, az MKKP és a Momentum 2, míg az Együtt egy százalékot kapna. Az óbudai körzet teljes népességnek 39 százaléka pedig nem menne el szavazni, nem tudja kire szavazna, vagy egyszerűen nem válaszolt a kérdésre.

A KOM kutatásából az is látszik, ha bármelyik párt visszalép, Szabó és Menczer között nő a különbség. Ha Szabó és Menczer egy az egyben indulna egymással szemben, akkor a Párbeszéd parlamenti képviselője 54-46 arányban nyerne.

A KOM elvégzett egy indirekt, a visszelépéses forgatókönyvekre vonatkozó becslést is, ennek az a lényege, hogy megnézték a szavazók másodlagos és harmadlagos preferenciáit is, és ezek alapján próbáltak tippelni, hogy mi történne a különböző visszalépési verziókban. Ebből a kutatásban az látszik, hogy megmarad a 2 százalékos különbség Szabó és Menczer között, de a kisebb pártok erősebbek a kerületben, sőt az esetleges visszalépések ebben a verzióban nem növelnék érdemben a Szabó és Menczer közötti különbséget. Kivéve egy helyzetet. Ha csak Szabó és Menczer indulna a választókerületben, az indirekt becslés még nagyobb, 57-43-as különbséget hozna Szabó javára.

Ami nem is meglepő. A választókerületben ugyanis 55 százalék szeretne kormányváltást, 27 százalék pedig azt szeretné, ha maradna kormányon a Fidesz, míg 18 százalék nem tudja eldönteni melyik opciót választaná inkább. Az indirekt, a választók másodlagos preferenciát felderítő, a bizonytalanokat is bevonó kutatásban viszont 58 százaléknyi kormányváltóra 42 százaléknyi a kormány maradását akaró óbudai jut.

A Közös Ország Mozgalom közadakozásból finanszírozott adatfelvétele 2018. március 21 és 29 között zajlott le, 1000, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes adatok itt olvashatóak.

Az eredmények elsőre azt mutatják, hogy ezt a körzetet az MSZP-Párbeszéd nyeri április 8-án, de valójában visszalépés, magas részvétel, vagy az átlagosnál erősebb átszavazás nélkül Szabó Tímea előnye hibahatáron belül van. Ez azt jelenti, hogy visszalépések nélkül egyáltalán nem lehet biztosra venni az ellenzéki győzelmét az óbudai körzetben. Ellenben az adatokból az is látszik, másnak nincs esélye megverni a fideszes Menczert, csak Szabó Tímeának.

(Címlapkép: 24.hu)