Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány a Gettytől szerezte meg a Stop-plakát képét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Körülbelül egy hete már országszerte láthatóak a kormány kampányának új elemei, amelyek minimalista eszközökkel adják át az üzenetet a Fidesz egyetlen kampánytémájáról: nem akarnak bevándorlást.

Mint ahogyan azt akkor írtuk, a fotót nem Magyarországon készítették, hanem a menekültválság egy kicsit későbbi fázisában, a horvát-szlovén határon lőtte a Getty londoni irodájának Jeff Mitchell skót fotóriporter.

A brit szélsőjobboldal 2016-os Brexit-kampányához hasonlóan most Orbán Viktor kormánya is a Getty londoni irodájának fizetett jogdíjat a fotóért, tudta meg a Mérce. Megkeresésünkre válaszolva az iroda azt írta:

A Getty Images meg tudja erősíteni, hogy a magyar kormány nemrég fizetett a részünkre jogdíjat egy sajtófotó után, amely a 2015-ös menekültválság idején készült – egy olyan sztoriról, amelyet szerkesztőségünk kimerítően követett, és ezt a fotót egy politikai plakáthoz használták.

[…]

Mindig kellemetlen ha egy objektív sajtófotónkat arra használnak hogy egy szubjektív szándékot vagy politikai üzenetet közvetítsenek vele, ugyanakkor a kérdéses képet jogszerűen engedélyeztették.

A fotó digitális, reprodukciós célokra, és a plakátra alkalmas, nagy felbontású változatának jogdíja lista szerint 565 euró (176,820 forint) volt, ezért az összegért már bármiféle célra felhasználhatja az engedélykérő, akár minimális módosításokkal is.
Embed from Getty Images
Mitchell 2016 júniusában a Guardian brit napilap online kiadásának is elmesélte a fotó készítésének körülményeit. Azt mondta, mivel a horvát határvidék és a szlovéniai Brežice menekülttábora közötti töltésen, teljesen sík vidéken terelték át az elcsigázott embereket a határőrök, ő  egy az út fölé emelkedő hídon készítette el a reggeli napfény hátterében a fotót.

„Mindenfelől gyűltek ott össze emberek: srácok egyenesen Szíriából akik azt gondolták, az élet mindenhol csak jobb lehet, mint ott; srácok akik Törökországban várakoztak, dolgozták halálra magukat fillérekért amíg épp eleget össze nem kuporgattak a továbblépésre: Egyikük orvos volt Szíriában, de addig egy török konyhán végzett rabszolgamunkát. Másoknak nyilván igenis volt pénzük: egyikük odament hozzám és azt mondta, akár euró-százakat is kifizetne, ha foghatna egy taxit, ami elvinné végcéljáig.”

Azt is mondta, arra törekedett, olyan fotót készítsen, amely a rettenetesen megterhelő, idegtépő határátlépési folyamat teljes hangulatát tudja egy felvétellel átadni.

Mitchell beszélt akkor arról is, mit gondol arról, hogy a Brexit mellett kampányoló brit szélsőjobboldal a menekültekkel való rémisztgetésre, hangulatkeltésre használta föl a vonuló embertömeg általa elkapott képét:

A fotósok azért vannak ott, hogy dokumentálják az eseményeket úgy, ahogy történnek, és amikor történnek, a legjobb tudásuk szerint. Ami azonban azután történik, tehát hogy ki hogyan használja fel képeinket olyasmi, amit nem tudunk befolyásolni, különösen nem a digitális korban. Ez elég nagy kár, főleg ebben a kifejezett esetben.

A fotón szereplő embereket elsősorban a UKIP [Nigel Farage brit bevándorlásellenes pártja] árulta el, nem pedig én. De vissza is ütött rájuk. Az emberek ugyanis általában nagyon intelligensek – láthatták hogy ez nem egy éppen Nagy Britanniába belépő embercsoport. Ennyire azért nem egyszerű átverni őket. Ez pedig jóformán nevetségessé is tette a pártot, hiszen épp ellenkező hatása volt a plakátjuknak, mint amire szánták.

Mitchell szerint sem ő, sem pedig fényképei jogdíjának tulajdonosai – az AFP és Reuters hírügynökségek illetve a Getty – nem tehetőek elsősorban felelőssé azért, miféle propagandát csinálnak a tőlük szerzett fotókból. Ráadásul akkori elmondása szerint ő „pártatlan akart maradni,” mint tudósító.

Az LMP egyébként múlt héten a Nemzeti Választási Bizottságnál emelt panaszt a rasszista üzenetű plakátok miatt. Az NVB azonban vasárnapi határozatában megállapította, a Stop-plakátok szerintük nem sértik a kormány tájékoztató funkcióját, amelyet állásfoglalásuk alapján jogilan igen rugalmasan lehet értelmezni.