Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul az LMP a bevándorlós plakátok miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tiltott kampányfinanszírozás miatt soron kívüli vizsgálatot kér a Lehet Más a Politika a Nemzeti Választási Bizottságtól a magyar kormány új „stoptáblás” kampányplakátjai miatt. Ezt a párt miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett jelentette be ma délutáni sajtótájékoztatóján.

Szél szerint eleve aggályosnak nevezhető, hogy nem csupán a nagyobbik kormányzó párt, a Fidesz, hanem a magyar kormány politikai plakátjairól van szó, amelyek így nem számítanak bele a párt számára engedélyezett kampány-költségekbe. A Fidesz és a kormány ugyanúgy kinéző, sötét bőrű embertömeget ábrázoló plakátjai ráadásul ugyanakkor jelentek meg.

Az NVB a soron kívüli panaszt már a következő napokban a napirendjére tűzheti. Szél Bernadett elmondta, azt szeretné,

ha az eljárás lefolytatása után a plakátok minél hamarabb lekerülhetnének a hirdetőfelületekről.

Az LMP társelnöke szerint a kormány ráadásul csak általános, tájékoztató kampányokat folytathat, a bevándorlók ellen hergelő politikai plakátok tehát nem tartoznak hatáskörükbe.

A helyszínen Szél sajtókérdésre azt is közölte, kezdeményezte a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását, miután több EU-s országhoz hasonlóan Budapest is kiutasított egy orosz diplomatát, és a döntés okairól szeretné a kormány bizottsági tagjait kérdezni. Éppen ezért felháborító, tette hozzá, hogy a Fidesz-tagok bojkottálják a bizottság munkáját.

A ma délutáni, zuglói LMP-jelölt botrányával kapcsolatban közölte, a fideszes ajánlásokat is kézhez vevő Barta János már nem az LMP jelöltje, vele szemben etikai vizsgálatot is kezdeményeznek majd.

(MTI // Kép: Kormány.hu, Facebook)