Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggeszti az LMP Barta János párttagságát és visszavonja jelöltségét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető, ezért a párt felfüggeszti Barta János párttagságát és visszavonja jelöltségét.

Barta János ma reggel ismerte el Fiala János rádióműsorában, hogy a Fidesz is gyűjtött és adott át aláírásokat neki, mint LMP-s jelöltnek, miután az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Tóth Csaba állította, hogy Barta neki is beszélt arról, hogy a „Fidesz besegített”.

Hogy miért volt erre szükség? Barta a műsorban arra tippelt, hogy a Fidesz az ellenzék megosztására játszik, és „szerintem bizonytalanok voltak, hogy az LMP-s összegyűjti az ajánlásait és be akartak segíteni, de erre végül is nem volt szükség, mert hamarabb leadtuk az ajánlásainkat, mint hogy az ő adagjuk befutott”.

A Fidesz által gyűjtött aláírásokat azért nem utasította vissza, mert „ha az állampolgár, ki tudja, milyen megfontolásból megtisztel az ajánlásával, arra csak azt lehet mondani, hogy köszönöm.”

Úgy tűnik, az LMP azonban nem kér a Fidesz segítségéből. Szél Bernadett Facebook-oldalán az alábbi poszt jelent meg az imént:

„Az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni. Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége a mai napon felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.”

A zuglói jelöltségről egyébként csak Barta tud lemondani, az LMP nem hívhatja vissza.

UPDATE:

Barta János az Indexnek az LMP közleménye után nem sokkal azt nyilatkozta a kizárásról, hogy „nem eszik olyan forrón a kását”, szerinte a párt elnöksége önállóan nem hozhat ilyen döntést, az etikai bizottságnak is tárgyalnia kell. Barta azt tagadta, hogy együttműködött a Fidesszel, állítása szerint egy volt MDF-es ismerősének adott ajánlóíveket, mert azt ígérte, volt MDF-esek között gyűjt aláírásokat, így ő is csak utólag szembesült azzal, hogy fideszes aláírások vannak a papírokon. A párt közleményére reagálva annyit mondott, hogy „azért szeretnének kizárni, mert önállóságpárti vagyok, az LMP vezetőségének nagy része viszont összefogáspárti. Így tudnak visszaléptetni az MSZP-s Tóth Csaba javára.”

Zuglóban egyébként korábban az is kiderült már, hogy a Fidesz jelöltjeinek ívein szereplő nevek sok esetben megegyeztek a volt szocialista Lévai Katalin ajánlóívein szereplőkkel, még sorrendben is.

Címlapkép: Barta János/Facebook