Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum az emberek segítségét kéri, hogy leszedethessék Orbán plakátjait

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Momentum feljelentette a választási bizottságnál Orbán Viktor plakátjait, mivel szerintük nem dönthető el azokról távolról, hogy állami vagy párt hirdetésnek minősülnek, ezzel pedig megtéveszthetik az állampolgárokat. Az NVB elutasította a Momentum feljelentését, de a Kúria igazat adott a pártnak.

Vagyis kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis a Kúria csupán egy konkrét plakátról állapította meg azt, hogy a Momentum panasza jogos. Most ezért kéri a párt az állampolgárok segítségét, hogy minél több plakátról bebizonyíthassák ugyanezt.

A Kúria döntése azt mondta ki a Momentum panasza kapcsán, hogy ha egy plakátról távolról nem állapítható meg az impresszum alapján, hogy az Orbán Viktort mint miniszterelnököt, vagy mint a Fidesz jelöltjét ábrázolja, akkor az megtévesztő lehet az állampolgárok számára. De ezt csupán egy esetre mondta ki a bírói tanács, mert szerintük minden plakátnál konkrétan kell megállapítani ezt a láthatóságot.

A Momentum ezért az állampolgárokhoz fordul, hogy a Facebookon segítsenek nekik beazonosítani minél több Orbán plakátot, bebizonyítani róluk, hogy a megtévesztésére alkalmasak, és így kötelezni a kormánypártot, hogy távolítsák el azokat. A Momentum ezért 24 órás plakátvadászatot hirdet az Orbán-plakátok ellen. Azt kérik, aki lát ilyen Orbán-plakátot az fotózza le, és küldje el a pártnak a plakát pontos helymegjelölésével együtt.

A részletek a Facebook-posztjukban: