Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kossuth Rádión intett óva a lelkész a rasszista gyűlölettől

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hiba csúszott a közmédia műsorszerkesztésébe. A választások előtti hetekben a fideszes rasszista gyűlöletpropagandát a hallgatókra öntő Kossuth Rádió egy evangélikus istentiszteletre kapcsolt, amin a lelkész Húsvét kapcsán arra figyelmeztetett, hogy ne higgyünk a rasszista gyűlöletkeltésnek, és ne hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk a választáson.

Mesterházy Balázs, a harkai evangélikus gyülekezet lelkésze Máté evangéliumából olvasta fel azt a részt, amikor asszonyok, köztük Mária, Jézus édesanyja elmennek, hogy megnézzék a keresztre feszített Jézus sírját. Ekkor az Úr angyala leszáll, és elmondja az asszonyoknak, hogy Jézust nem találják a barlangban, hiszen feltámadt. Azzal bíztatja őket, hogy ne féljenek, mert látja, hogy Jézust keresik.

Mesterházy Balázs a harkai evangélikus közösségnek a sírhoz járuló asszonyok analógiájára mesélt el egy történetet. Keresztény közösségével egy indiai, szökőár sújtotta településen építettek ideiglenes lakóotthonokat a lakásukat vesztett, többek közt muszlim családok számára. Mesterházy azt meséli, hogy egy tömegszerencsétlenség sírhelyét mentek megnézni, de az építkezésben való segédkezés után reménykedve jöttek el, csakúgy, mint a húsvéti asszonyok az angyallal való találkozás után, Jézus üres sírjától.

A bibliai történet szerint az angyal felül a Jézus sírhelye elé gördített szikla tetejére. A lelkész szerint a gesztus arra mutat rá, hogy szükségünk van Jézus keresésére, és

„Fricskát ad azoknak, akik azt gondolják, hogy keresztyény hitünk nem más, mint múltba néző, Jézus szellemi hagyatékát ápoló vallásosság. Fricskát ad azoknak, akik szeretnék velünk elhitetni, hogy egy másik vallás képviselői ismeretlenül is rosszak. Fricskát ad azoknak, akik szerint gyűlölnöm kell a sötétebb bőrű embertársamat. Fricskát ad azoknak, akik egymással veszekedve nem tudnak egy nagyobb közjóért békét kötni. Fricskát ad azoknak is, akik hagyják majd, hogy Emőke vagy Gábor szavazzon majd helyettük.”

Emőkén és Gáboron Mesterházy vélhetően a Comedy Central részvételre buzdító szpotjainak karaktereit érti.

Úgy tűnik, a legnagyobb fricskát a közmédia kapta, ami azt gondolhatta, egy héttel a választások előtt gigszer nélkül műsort szentelhet annak az embernek, aki olyasmiket mondott, hogy szeresd felebarátodat.

A teljes istentisztelet itt hallgatható meg.

(Címoldali kép: Peter Cornelius: Három Mária a sírnál)