Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Elios után a szoftverbizniszben is kipróbálhatta a sikerreceptet Orbán veje

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Európai Unió csalás elleni hivatalának és az elmúlt hetek leleplezéseinek köszönhetően, most már az egész ország tudhatja, hogyan is kaszálhatott Tiborcz István az unió által finanszírozott közvilágítási projekteken. Bármerre nézünk ugyanazt az összejátszó céghálót találjuk, amely révén a miniszterelnöki vő cége, az Elios túlárazott, kimondottan a számára írt tendereken nyerhetett.

A Népszava szerint azonban nem a közvilágítás volt az egyetlen terület, ahol Tiborcz István gyakorlatba ültethette ezt a sikerreceptet. A lap már korábban megírta, hogy a fiatalember érintett lehet a Microsoft-botrányban, amellyel kapcsolatban az amerikai kormányzat vizsgálódik.

A gyanú szerint a 2014-es választások után a Microsoft magyarországi viszonteladói hatalmas – nem ritkán 200 százalékos felárral – értékesítettek tovább szoftvereket kormányzati intézményeknek. És ugyan kevésbé közvetlenül, mint a közvilágítás esetében, Tiborcz cégei ebben a hálózatban is felbukkannak.

Az amerikai bűnüldöző szervek 2015-ben kezdtek vizsgálódni a Microsoftot érintő gyanús ügyletekben, melyek nem csupán hazánkat, de a régió több országát is érintik. Romániában például már jóideje folyik a nyomozás, amelyben kilenc egykori miniszter érintett, valamint sokéves börtönbüntetéseket és összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabtak ki. A Népszava szerint a Microsoft belső auditorai a magyar ügyet tartják messze a legsúlyosabbnak a régióban.

Szombati számában a Népszava azt írja, Tiborcz két cégen keresztül is érintett a szoftverbizniszben. 2015-ben, nagyjából az Eliosból való kiszállása után Tiborcz bevásárolta magát egy másik vállalatba, a HCS Experts Kft.-be, amely a Microsoft-viszonteladóknak bocsátott ki számlákat alvállalkozóként.

Azt senki nem tudja, hogy milyen valós tevékenységet végzett és számlázott ki a HSC a brutális túlárazásokat elkövető viszonteladóknak, annyi biztos, hogy a 2011-ben alapított cég egészen Tiborcz beszállásáig minimális forgalmat bonyolított, 2015 után azonban drámai forgalom- és profitnövekedést produkált. 2 év alatt Orbán veje 460 millió forintot vett ki belőle osztalékként.

Tiborcz köre egy másik cégen keresztül is pénzhez juthatott az üzletből, ám ebben Tiborcz már közvetlenül nem vett részt. De a 2015-ben ötszörös bevételnövekedést produkáló cég környezetében feltűnik Tiborcz egyik közeli üzlettársa és rokona, Bertha Tamás, aki rövid ideig az Eliosban is megfordult.

A Microsoft amerikai anyavállalata a botrány nyomán kirúgta két magyarországi vezetőjét is, ám mindkettő hamar kormányzati pozíciókban találhatta magát: Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának volt vezetője jelenleg miniszteri biztos Lázár János környezetében, Papp István volt vezérigazgató pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez került.

Az amerikai hatóságok csillagászati, egymilliárd dolláros büntetéssel fenyegették meg a Microsoftot, a Népszava úgy tudja, ennek elkerülése érdekében a cég mindenben együttműködik a kormányzattal, így jó eséllyel az amerikai ügyészek alapos információkkal rendelkezhetnek az Orbán Viktor családjáig elérő korrupciós ügyről.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook