Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érden csak a szocialisták jelöltjének van esélye megverni a Fideszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Közös Ország Mozgalom felmérése szerint csak az MSZP-Párbeszéd jelöltjének Csőzik Lászlónak van minimális esélye megszorongatni a Fidesz jelöltjét, Aradszky Andrást a Pest megyei 1-es választókörzetben. Csőzik korábban SZDSZ-es volt, és Érd alpolgármestere is a fideszes városvezetés mellett, jelenleg egy civil szervezet delegáltjaként ül a helyi közgyűlésben, és az utolsó pillanatban ugrott be Tóbiás József helyére jelöltnek, aki a párt országos kampányát irányítja.

Pest megye 1. számú választókörzetében, ami többek között Érdet, Törökbálintot és Diósdot foglalja magában a  KOM megbízásából március 24. és 27. között a Závecz Research készített telefonos felmérést.. Az adatokat a 2011-es népszámlálás demográfiai adataival, és a 2014-es választás választókerületi adataival súlyozták, hogy az adatok reprezentálják a választókerület lakosságát nem, életkor, iskolázottság, és a 2014-es szavazatok alapján.

A KOM elemzői megjegyzik, hogy ahogy korábban más kutatásoknál, úgy itt is torzíthatja az eredményt, hogy a Fidesz szavazói nagyobb arányban hajlandóak válaszolni a kutatók kérdéseire, mint más párt szavazói. Ennek a kutatásnak a nyers mintájában például 30 százalékkal többen vallották azt, hogy 2014-ben a Fideszre szavaztak, mint ami várható lett volna. Ezt próbálták a kutatásban súlyozni a 2014-es eredmények behozatalával. A lenti eredmények már ezután a súlyozás után keletkezett számokat mutatják.

A súlyozott mintában többségben vannak a kormányváltást akarók a Pest megye 1-es választókörzetben. 43%-ék mondja azt, hogy kormányváltást szeretne, 34 százalék pedig azt, ha maradna a jelenlegi kormány, de sokan nem akartak vagy tudtak válaszolni erre a kérdésére, ők 23 százaléknyian vannak.

Az adatfelvétel március 24. és március 27. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett telefonos megkérdezésével.  A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

A listás szavazatok várható megoszlása változott 2014-hez képest. 2018-ban a 2014-es Összefogás pártjainak (MSZP, P, Együtt, DK, MLP) listás szavazataránya együttesen nem éri el a 2014-es közös lista szavazatarányát, az LMP egy százalékpontot csökkent, a Jobbik másfelet, azonban a Fidesz támogatottsága 3 százalékpontos növekedést mutat a választókerületben. A Momentum támogatottsága alig kimutatható, még a Kétfarkú Kutyapárt is előzi őket. A listás preferenciák alapján a szavazók 31 százaléka a Fideszre, 10 százaléka az MSZP-Párbeszédre, 9 százaléka a Jobbikra, 6 százaléka a DK-ra, 3 százaléka az LMP-re, míg 1-1 százaléka a Kétfarkú kutya pártra, és az Együttre szavazna, miközben 40 százalék bizonytalan szavazási hajlandósága, vagy szavazatát illetően.

A KOM a kutatásban arra kérdezett rá az egyéni jelölteket illetően, egy az egyben melyik jelöltnek lenne a legnagyobb esélye megszorongatni a Fidesz jelöltjét.

Ez pedig egyértelműen Csőzik László. De ha más jelölt nem indulna akkor is Cszőzik csupán a választókerület teljes népessége szavazatainak 33 százalékát szerezné meg, míg a Fidesz jelöltje Aradszky András 41 százalékra számíthatna ugyanebben a körben. Egy az egy ellen a Jobbik jelöltje Vágó Sebestyén még nagyobb (43-20 arányú), az LMP jelöltje Turcsán Szabolcs pedig 41-26-os arányú vereséget szenvedne.

A kormányváltásban reménykedők számára a magas részvétel kulcsfontosságú lehet, ugyanis csak további támogatók mozgósítása esetén van esély ellenzéki mandátumszerzésre ebben a választókerületben.