Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Békéscsabán csak a Jobbik szorongathatja meg a Fidesz jelöltjét

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Közös Ország Mozgalom felmérése szerint – amelyet elsőként itt a Mércén tettek közzé – csak a Jobbik jelöltjének, Kocziha Tündének van esélye megszorongatni a Fidesz jelöltjét, Herczeg Tamást a Békés megyei 1-es választókörzetben. A Közös Ország Mozgalom (KOM) kutatása mellett kicsit más számokkal, de ugyanerre jutott a Jobbik-közeli Iránytű intézet kutatása is.

A KOM megbízásából március 23. és 26. között a Závecz Research készített felmérést a Békés megyei 1-es körzetben. Az adatokat a 2011-es népszámlálás demográfiai adataival és a 2014-es választás választókerületi adataival súlyozták, hogy az adatok reprezentálják a választókerület lakosságát nem, életkor, iskolázottság, és a 2014-es szavazatok alapján.

A KOM elemzői megjegyzik, hogy ahogy korábban más kutatásoknál is, torzíthatja az eredményt, hogy a Fidesz szavazói nagyobb arányban hajlandóak válaszolni a kutatók kérdéseire, mint más párt szavazói. Ennek a kutatásnak a nyers mintájában például másfélszer annyian vallották azt, hogy 2014-ben a Fideszre szavaztak, mint ami várható lett volna. Ezt próbálták a kutatásban súlyozni a 2014-es eredmények behozatalával. A lenti eredmények már ezután a súlyozás után keletkezett számokat mutatják.

A súlyozott mintában relatív többségben vannak a kormányváltást akarók a Békés megye 1-es választókörzetben. 40% mondja azt, hogy kormányváltást szeretne, 30% pedig azt, hogy maradjon a jelenlegi kormány, de nagyon sokan nem akartak vagy tudtak válaszolni erre a kérdésére, ők szintén 30 százaléknyian vannak.

Az eredmények alapján hibahatáron belül változott a pártok listás támogatottsága 2014-es választás óta. Az 2014-es összefogás pártjaira kicsit kevesebb, míg a Fideszre, az LMP-re, és a Jobbikra kicsit több szavazó szavazna jövő vasárnap a választásokon. A Fidesz-KDNP 26, a Jobbik 14, az MSZP-Párbeszéd 6, a Dk 5, az LMP 3, míg a Kétfakúak és az Együtt 1-1 százalékra számíthatnak a választókörzet teljes népességében. 43 százalék pedig még nem tudja, elmegy-e szavazni, és ha igen, akkor kire, vagy egyszerűen csak nem válaszolt.

A KOM a kutatásban arra kérdezett rá az egyéni jelölteket illetően, hogy egy az egyben melyik jelöltnek lenne a legnagyobb esélye megszorongatni a Fidesz jelöltjét.

Az adatfelvétel március 23. és március 26. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett telefonos megkérdezésével.  Az adatok hibahatára +/-3%. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzés ide kattintva látható.

Ha csak a Jobbik jelöltje, Kocziha Tünde indulna vele szemben, akkor a teljes népességben 32-29-re kapna ki a Fidesz jelöltjétől. Miközben 25 százalékot tenne ki azok aránya, akik még nem tudják, kire szavaznának, vagy nem válaszoltak a kérdésére. Ha csak a DK jelöltje, Nagy-Huszein Tibor állna szemben Herczeggel, akkor a Fidesz jelöltje a szavazópolgárok 37, a DK jelöltje a szavazópolgárok 22 százalékának szavazatát kapná meg, miközben 27 százalék azok aránya, akik nem tudják, vagy nem akarják megmondani, ebben az esetben kire szavaznának. Az LMP jelöltje is nagyjából ilyen eredményt érne el.

Hasonló eredményekre jutott korábban a Jobbik-közeli Iránytű intézet elemzése is, az ő eredményeik szerint „az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 37%-a szavazna a Fidesz-KDNP jelöltjére, Herczeg Tamásra. Tőle mindösszesen 4 százalékponttal lemaradva Kocziha Tünde (Jobbik) a választók 33%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Nagy-Husszein Tiborra 20% szavazna. A Momentum jelöltje 4, az LMP jelöltje mindössze 3%-on áll.”

Forrás: Magyar Nemzet/Iránytű

A KOM kutatása annyiban tér el az iránytű elemzésétől, hogy a KOM kutatása csak egy az egy ellen mérte a jelölteket. Ami azt jelenti, hogy az ő számaik abban az esetben jeleznek előre minimális Fidesz-előnyt a Jobbik jelöltjével szemben, ha minden más jelölt visszalépne. Ezzel szemben az Iránytű enélkül is szoros eredményt jósol megbízóik jelöltjének.

Az viszont mindkét kutatásból egyértelműen kitűnik, hogy csak a Jobbik jelöltje, Kocziha Tünde tudja megszorongatni a Fidesz jelöltjét Békéscsabán, és ha nincs visszalépés, akkor a győzelemre csak nagy arányú átszavazással, illetve az eddig bizonytalanok aktivizálódásával van esély.

Az, hogy a Jobbik uralja a Békés megyei 1-es körzetet azért is érdekes, mert Békéscsaba számított sokáig az SZDSZ egyik keleti fellegvárának. 2002-ig SZDSZ-es polgármester irányította a települést, aki (az MSZP nem indulása mellett) még 2006-ban is 40 százalékot szervezve bukta el a település vezetését. Bár mások voltak a körzethatárok, és most több kistelepülés is beletartozik a körzetbe, de 2002-ben és 2006-ban is 10 százalék körüli eredményt hozott Velkey Gábor az SZDSZ jelöltje a városban. Sőt, Velkey 2014-ben már az akkori Összefogás (MSZP-DK-Együtt-P) jelöltjeként úgy szerzett 20 százalékot a békéscsabai polgármester-választáson, hogy azt a jelenlegi független polgármester Szarvas Péter a szavazók 40 százalékának támogatottságával nyerte meg, a korábbi fideszes polgármester Hanó Miklós ellen.

A választókerület történetéhez hozzátartozik még az is, hogy a korábbi, csak békéscsabai választókörzetben az első fordulóban 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz jelöltje szerezte a legtöbb szavazatot, ellenben a második fordulóban végül az SZDSZ visszalépésével mindkétszer az MSZP jelöltje szerezte meg a mandátumot. Talán ebben a körzetben látszik a legjobban, hogy hogyan szerzett előnyt a Fidesz a második forduló eltörlésével az egyéni körzetekben.