Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Demján Sándor

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfőn, március 26-án, életének 75. évében elhunyt Demján Sándor vállalkozó, a Napi.hu 2017-es összesítése szerint Magyarország negyedik leggazdagabb és tizenhatodik legbefolyásosabb embere.

Demján a romániai Partiumban, a Szatmár megyei Börvelyen született 1943. május 14-én. Családját a második világháború végeztével a román hatóságok kitelepítették, Etyeken találtak otthonra. Innen nevelőszülőkhöz került Kiskunlacházára.

Tehetséges gyerekként, a Fogyasztói Szövetkezetek Országos Szövetségének (Szövosz) ösztöndíjasaként 1965-ben szerzett diplomát a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán. Az iskola elvégzése után kezdetben Fejér megyei szövetkezeteknél dolgozott, gyorsan haladt felfelé a Kádár-kor kereskedelmi ranglétráján.

1973-ban került a magyar szövetkezeti csúcsintézmény, a Skála élére – itt vált a hetvenes-nyolcvanas évek egyik gazdasági sztárjává. Nem sokkal a rendszerváltás előtt, 1986-ban került a Magyar Hitelbank élére. Itt lett titkára Csányi Sándor, akiből később üzlettárs, és Magyarország leggazdagabb embere vált. A rendszerváltás előtt, barátjával, Soros Györggyel elsőként nyitott Budapesten menedzserképzőt.

A rendszerváltás után főként ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, 1996-ban hozta létre az általa vezetett TriGránit Fejlesztési Zrt.-t. 2010-ben belépett a bankszektorba is, amikor megvásárolta a Milton Bankot, amit átkeresztelt Gránit Bankra.

Egészen 2017-ig az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek a vezetője is volt, innen a Fidesz állította félre, amiért kritizálta a takarékszövetkezeti szektor átalakítását.

Nevéhez több jótékony kezdeményezés is kapcsolódik: 2003-ban alapította meg a Prima Primissima díjat, 2012-ben pedig bejelentette, hogy vagyona jelentős részét halála után jótékony célra ajánlja fel.

A Napi.hu 2017-es ranglistája szerint vagyona hozzávetőleg 160 milliárd forintra rúgott.

(Index, Wikipedia // fotó: Wikipedia)