Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

12 órás műszak után kellett az államtitkár sajtótájékoztatójához asszisztálniuk a mentősöknek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Élő Facebook-videóban jelentette be múlt pénteken az Országos Mentőszolgálat, hogy Budapesten és Borsod megyében kiosztottak ezer darab új szolgálati egyenruhát abból a 85 ezer szettből, amelyre összesen 1,1 milliárd forintot költenek nyár végéig. A videóban az OMSZ vezetői mellett központi szerep jutott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak is.

A 24.hu információi szerint az éjszakai műszakot befejező kb. 15 mentősnek kellett bent maradnia az OMSZ Markó utcai Központi Mentőállomásán, mert mint feletteseik mondták, „tömegnek kell lennie” az államtitkár és a főigazgató érkezésekor.

A mentősök között volt olyan, aki épp 12 órás műszakot fejezett be, de olyan is, aki 24 órás műszak után ment volna haza pihenni.

A portál szerint olyan gépkocsivezetőt is beállítottak statisztának, akinek még aznap ismét munkába kellett állnia, így nem tudta kitölteni a törvényben előírt 12 órás pihenőidejét.

A háborgó mentődolgozókat azzal próbálták csitítani, hogy egy részüknek 11 óráig, másik részüknek pedig déli 12 óráig túlórapénzt fizetnek. Ez azonban nem csitított sokat a kedélyeken, hiszen az utóbbi időben az OMSZ nagyon fukarul bánik a túlórapénzekkel, a hétköznapokban, a betegek érdekében végzett többletmunkát erősen korlátozták arra hivatkozva, hogy a kasszában nincs pénz túlórára.

„Nagyon megalázó, hogy nem lehet nemet mondani. A mentőszolgálatnak semmi köze a politikához, nekünk, bajtársaknak pedig főleg nincsen. Csendben kell tűrni, hogy ide-oda rángatnak minket, fotózkodnak, viccelődnek velünk, amikor néha alig állunk a lábunkon munka után. A fizetésünkről pedig nem beszélnek, csak azokról a fejlesztésekről, amiket már évek óta meg kellett volna csinálni. A videóban az sem hangzott el, hogy a gyakran vérrel szennyezett munkaruhát otthon kell kimosnunk és hogy a fizetésünk már hónap közepére elfogy” – nyilatkozta a 24.hu-nak az egyik mentős forrás.

A túlórák korlátozása és a létszámhiány miatt egyre nagyobb a feszültség a mentőszolgálaton belül, a túlórák megvágásával a mentősök akár 20-30 ezer forintos is veszíthettek az amúgy sem magas fizetésükből.

A 24.hu egyébként azt a komikus részletet is felfedi, hogy a videóban szereplő egyik mentősruhás személy valójában nem is mentős, hanem az OMSZ főigazgatójának, Csató Gábornak a titkárnője.

(címlapkép: MTI / Mónus Márton)