Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrincnek megint jól indult a hét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mészáros Lőrincnek megint izgalmasan kezdődött a hete: cége, az Opus Global Nyrt. kivásárolta a cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH) tulajdonrészét a Mátrai Erőműből (amit csupán négy nappal korábban vett meg a prágai központú cég), így az Opus vált a második legnagyobb magyar erőmű többségi tulajdonosává. A Mészáros Csoport pedig (azaz a felcsúti polgármester és a lánya) betársult Keszthelyi Erik mellé az állami cégeket kiszolgáló alkuszcégcsoportba, a Hungarikum Alkuszba.

Hétfőn már reggel lehetett tudni, hogy valami nagy dobásra készül Mészáros Lőrinc cége, az Opus, miután felfüggesztették részvényeiket a tőzsdén. Mint kiderült, ez az erőművásárlás miatt történt, a vásárlás bejelentése után az Opus-részvények kereskedése újraindult.

A Mátrai Erőmű tavaly 9,1 milliárd forint veszteséggel zárta az évet, március 23-i rendívüli közgyűlésükön az derült ki, ez a hideg időjárásnak, a főtranszformátor meghibásodásának, a karbantartás csúszásának és annak volt köszönhető, hogy előre eladták az áramot, így csak drágán tudták beszerezni a piacon. Az Opus-csoport ennek ellenére „jelentős növekedési potenciált lát a Mátrai Erőműben” – írja az MTI.

Az erőmű közgyűlése előtt egy nappal történt a bejelentés, miszerint az Opus Global Nyrt. és az Energetický a Průmyslový Holding (EPH) által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. kivásárolta a két korábbi tulajdonost, a német RWE Powert és EnBW-csoportot. Így a Mátra Energy Holding Zrt. 72,66 százalékban tulajdonolta a villamos-erőművet.

Hétfőn azonban az Opus 50 százalékról 85-re növelte a tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben, és 2019. június 20-ig Mészárosék felvásárolják az EPH maradék részvényeit is a cégben. Az Erőmű fennmaradó részvényeinek többsége továbbra is a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában vannak.

A magyar villamosenergia-piac leuralása mellett maradt még idő az állami cégekre szakosodott alkuszbirodalomban való terjeszkedésre is, miután a Mészáros Csoport bejelentette, hogy betársulna Keszthelyi Erik Hungarikum Alkuszába. Így „Mészárosék átveszik az állami cégek kiszolgálására szakosodott alkusz-cégcsoport egy részét, a vállalat ugyanis eddig kizárólag Keszthelyi közvetett tulajdonában volt” – írja a G7 gazdasági portál.

Az alkuszcégek olyan gazdálkodó szervezetek, amelyek előkészítik a biztosítási szerződést és lebonyolítják a megbízó és a biztosító között a kommunikációt. Az állami cégekkel szerződésben álló alkuszok pénzt a biztosítótól kapnak jutalék formájában, tehát úgy jutnak állami eredetű pénzhez, hogy közben nem kell elnyerniük közbeszerzést.

Keszthelyi Erik is a villámgyorsan meggazdagodó magyar vállalkozók közé tartozik, cégeivel uralja az állami cégeket kiszolgáló alkuszok piacát. Mindezt annak ellenére, hogy több állami cégnél is botrányba fulladt a Keszthelyiékkel való együttműködés. Az alacsony színvonalú szolgáltatásnyújtás  ellenére fantasztikusan sikeres Keszthelyi Holding szinte természetes partnernek tűnik az örökké terjeszkedő és megállíthatatlannak tűnő Mészáros Lőrinc számára.

Reméljük, a hét hátralévő napjai nem követik a hétfői ütemét, különben félő, hogy vasárnapra az egész ország Mészáros Lőrinc tulajdonába kerül…