Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási nukleáris hordóval tiltakozik a Greenpeace Paks 2 ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Greenpeace alapvetően elutasítja az atomenergiát, és nem győzi hangsúlyozni: nem létezik biztonságos atomenergia. Paks 2-vel kapcsolatban is több fenntartásuk van, amiről bővebben itt lehet olvasni.

A Greenpeace aktivistái ma a Római-parttól egy óriási felfújható nukleáris hordót kísérve eveznek le Budafokra a Dunán, hogy felhívják a figyelmet a nukleáris hulladék tárolásának megoldatlanságára, illetve arra, hogy Paks 2 mennyire felesleges és veszélyes beruházás.

Fotó: Zsolnai Péter

A nukleáris ipar már több mint 6 évtizede nem tudja megoldani a nagyon erősen sugárzó, nagyon veszélyes kiégett nukleáris üzemanyag tárolásának kérdését, ami azért is rettentően nehéz, mert 250 000 (azaz negyedmillió!) évig kellene biztosítani ezeknek az anyagoknak a sérthetetlenségét. Ez a folyamat Magyarországon is zajlik és még kockázatosabbá fog válni, ha megtörténik a paksi bővítés.

Fotó: Zsolnai Péter

Történtek kísérletek egy végleges tároló kidolgozásával kapcsolatban, aminek megvalósulását Magyarországon 2047-re, majd később 2064-re ígértek, de egyáltalán nem biztos, hogy létezik erre alkalmas technológia. Ugyanis a technológia, amit a nukleáris ipar megoldásnak tartott, néhány hónappal ezelőtt egy svédországi engedélyezési eljárás során megdőlt: szakértők bebizonyították, hogy néhány száz év elteltével sugározni kezdenének a tárolók, így meg sem közelítik a szükséges negyedmillió éves időtartamot.

Fotó: Zsolnai Péter

A Paksi Atomerőmű új blokkját néhány héten belül el fogják kezdeni, amit a Greenpeace mindenképpen meg szeretne állítani. Arra kérdnek mindenkit, akinek a balesetveszély, a financiális kockázat vagy a nukleáris hulladékok tárolásának veszélyei miatt bármilyen félelme van Paks 2-vel kapcsolatban, az írja alá stoppaks2.hu oldalon található petíciót.