Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csaknem kétszer annyi határon túli magyar szavazhat idén, mint a négy évvel ezelőtti választásokon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Összesen 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a szombat 16 órás határidőig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint.

A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.

2014-ben 194 ezren regisztráltak, közülük 128 ezren adtak le érvényes szavazatot, 95,5 százalékuk az akkori adatok szerint a Fideszre voksol.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem itt tartózkodó választópolgárok március 31-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe. Eddig több mint 42 ezren tették ezt meg – szintén kétszer annyian, mint négy évvel ezelőtt.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külföldön dolgozó magyarokat a választási rendszer sokkal nehezebb helyzetbe hozza, mint a határon túliakat: előbbieknek levelezniük kell a jegyzővel (hacsak nem utaznak haza a személyes ügyintézéshez), a procedúrát pedig érdemes mihamarabb megkezdeniük, hogy biztosan időben vegyék fel őket a névjegyzékbe. Ezután pedig saját költségükön utazhatnak a hozzájuk legközelebbi külképviseletre voksolni. Ezt a procedúrát négyévente meg kell ismételniük. Ezzel szemben a határon túli magyarok regisztráció nélkül, levélben is leadhatják voksukat, a a magyar kormány pedig lakcímükre küldi ki az ehhez szükséges dokumentumokat, sőt, még a felcímkézett válaszborítékot is, emellett ha szükséges, helyi ügyintézők külön el is magyarázzák nekik a szavazás menetét. Regisztrációjuk után pedig 10 évig automatikusan bennmaradnak a névjegyzékben.

(MTI/Mérce)