Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki politikustársakról terjesztett álhírekkel most kéne leállni

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kampány utolsó hetei mindig sokkal feszültebbek, egyre inkább nő a tét, és ezáltal minden szónak egyre nagyobb jelentősége van. De pont ezért érdemes kicsit józanabbul nézni, és felháborodás helyett végiggondolni, mit is jelenthet egy mondat.

Most például Szél Bernadett kijelentése, hogy nem váltaná le Polt Pétert, és Karácsony Gergely mondása, hogy ügyvezető miniszterelnöknek megtartaná  Orbánt suhannak végig az ellenzéki közvéleményen. Mit suhannak? Gyurcsány Ferenc egyenesen Facebook posztot írt róluk.

Értem én, hogy a kollaboránsozás az ellenzéki közvélemény egy részének közkedvelt elfoglaltsága. De tényleg arról szólt eddig Karácsony kampánya, hogy Orbánt tartaná meg miniszterelnöknek? Arról szólt Szél kampánya, hogy nem váltaná le Polt Pétert?

Nem, egyik se szólt erről, sőt, mindkettő az ellenkezőjéről szólt. Az LMP például listát állított össze azokról a személyekről, akiket elszámoltatnának, és ezen Polt Péter is rajta van. Karácsony Gergely pedig elég régóta Orbán leváltásán dolgozik.

Szél teljes mondanivalója például így hangzott az MTI tudósítása szerint:

Ha Polt Péter egy kormányváltás után hajlandó lesz elvégezni a munkáját, és nem csak a fideszesek „pecsenyéjét akarja mosni”, akkor maradhat, ha nem, akkor szakmailag alkalmatlan és távoznia kell.

Ezt úgy kiforgatni, hogy Szél Polt Pétert a posztján hagyná, nem más mint fake news. Kiragadott mondatok, amiknek van némi igazságtartalma, de összességében, ha a politikusok teljes szereplését, programját, összes megszólalását nézzük, nem igazak.

Ezzel pedig nem csak az a probléma, hogy a Fidesznek segít az ilyen hazugságok vagy féligazságok elhintése a köztudatban, hanem az is, hogy nagyon messze vezetnek az értelmes közélettől. Az persze normális, ha egy ilyen elszólásra lecsap az ellenérdekelt fél, mondjuk a Fidesz sajtója. Sőt, az is tök normális, ha a független sajtó elemzi őket. De az ellenzéki hangadóknak, például Gyurcsány Ferencnek ez lenne a dolga? Fake news terjesztése?

Tényleg ez lenne a kampány fő kérdése, hogy elszólta-e magát Szél és Karácsony, amikor semmi se utal eddigi politikájukból erre, vagy inkább az, ami kormányzás címen ebben az országban az elmúlt 8 évben történt? Melyikkel kell egy ellenzéki pártvezetőnek foglalkoznia?

Persze a kampány heve elragadtatja az embert. De érdemes legalább utólag átgondolni, hogy ilyen kamu sztorik terjesztése árt vagy használ-e annak a célnak, ami Gyurcsányék arcára is ki van írva, a kormányváltásnak, és esetleg bocsánatot kérni.

Azóta Karácsony Gergely és Szél Bernadett is reagált Gyurcsány szavaira, Karácsony felteszi a kérdést, hogy bár „sok hazugsággal megvádoltak már ebben a kampányban, de ugye azt senki nem gondolja egy percig sem, hogy én Orbánt akarom kormányfőnek? ” És leszögezi, hogy „Orbán április 8-ától már csak ügyvezető kormányfő, korlátozott jogkörrel, de csakis az új kormány felállásig.”

Szél Bernadett pedig egy februári interjúját idézte, melyben arra a kérdésre, hogy egy LMP-s győzelem esetén Polt meddig maradhatna főügyész, Szél azt felelte: „Amíg összepakolja a cókmókját.”