Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagyobbik Matolcsy-fiú is az unokatestvér bankjától kapott hitelt villavásárlásra

Matolcsy György nagyobbik fia, Matolcsy Máté tavaly nyáron, alig két héttel az után vásárolt budai lusuxingatlant, hogy öccse, Matolcsy Ádám is ugyanígy tett. Ahogy az előbbiét, a Kondor úti villa megvásárlát is Matolcsyék unokatestvérének bankja, az NHB segítette hitellel.

Tavaly nyáron vásárolt a jegybankelnök fia 430 millióért luxusingatlant a Rózsadombon. Azóta arra is fény derült, hogy az ingatlant maga Matolcsy György jegybankelnök használja. A 24.hu most a nemzeti újburzsoázia egyik legfényesebb családjának újabb befektetéséről ír, miszerint ugyanebben az időszakban vásárolt néhány utcával arrább Matolcsy Máté is egy 150 millió forintért hirdetett ingatlant.

A villát a korábban Matolcsy György, ma Matolcsy Máté tulajdonában álló cég, a Mém Műhely Kft. vásárolta meg, a család korábbi ingatlanvásárlásához hasonló sémában: a villát a Matolcsy-fivérek unokatestvére, Szemerey Tamás bankjától, az NHB Növekedési Hitel Banktól felvett 90 milliós kölcsönből vásárolták meg. A kölcsön engedélyezése elég szokatlan, hiszen a Mém Műhely Kft. 2012 és 2016 között többnyire veszteséges volt (2017-re vonatkozóan még nem elérhető a céges beszámoló), a hitel törlesztése pedig a 24.hu szerint évi 6-7 millió forintba kerülhet.

A 24.hu megkérdezte Matolcsy Mátét az ingatlanvásárlással kapcsolatban, ő azt állítja, arról a családjával nem egyeztetett, az NHB pedig azért adhatott kölcsönt veszteséges cégének, mert a banknál fontos ügyfélként kezelik a kisebb vállalkozásokat is.

A lap a Magyar Nemzeti Bankot is megkérdezte az esetről, ők azonban nem reagáltak érdemben arra, nem visszás-e, hogy a jegybankelnök szűk családjának ingatlanvásárlásait hitelezéssel segíti az unokatestvérük bankja. Az a bank, amelyik ráadásul jócskán részesült a jegybank Növekedési Hitelprogramjából, ami kis- és középvállalkozások számára hivatott hitelezni.

A 179 négyzetméteres Bokor úti villát – amihez Matolcsy Máté szerint kifejezetten jó áron jutottak hozzá – az alsó szinten 393 négyzetméternyi további helyiségek gazdagítják. A hitelt pedig azóta részben előtörlesztették egy másik lakás eladásával.

(24.hu)

Olvass tovább!