Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagyobbik Matolcsy-fiú is az unokatestvér bankjától kapott hitelt villavásárlásra

Ez a cikk több mint 6 éves.

Matolcsy György nagyobbik fia, Matolcsy Máté tavaly nyáron, alig két héttel az után vásárolt budai lusuxingatlant, hogy öccse, Matolcsy Ádám is ugyanígy tett. Ahogy az előbbiét, a Kondor úti villa megvásárlát is Matolcsyék unokatestvérének bankja, az NHB segítette hitellel.

Tavaly nyáron vásárolt a jegybankelnök fia 430 millióért luxusingatlant a Rózsadombon. Azóta arra is fény derült, hogy az ingatlant maga Matolcsy György jegybankelnök használja. A 24.hu most a nemzeti újburzsoázia egyik legfényesebb családjának újabb befektetéséről ír, miszerint ugyanebben az időszakban vásárolt néhány utcával arrább Matolcsy Máté is egy 150 millió forintért hirdetett ingatlant.

A villát a korábban Matolcsy György, ma Matolcsy Máté tulajdonában álló cég, a Mém Műhely Kft. vásárolta meg, a család korábbi ingatlanvásárlásához hasonló sémában: a villát a Matolcsy-fivérek unokatestvére, Szemerey Tamás bankjától, az NHB Növekedési Hitel Banktól felvett 90 milliós kölcsönből vásárolták meg. A kölcsön engedélyezése elég szokatlan, hiszen a Mém Műhely Kft. 2012 és 2016 között többnyire veszteséges volt (2017-re vonatkozóan még nem elérhető a céges beszámoló), a hitel törlesztése pedig a 24.hu szerint évi 6-7 millió forintba kerülhet.

A 24.hu megkérdezte Matolcsy Mátét az ingatlanvásárlással kapcsolatban, ő azt állítja, arról a családjával nem egyeztetett, az NHB pedig azért adhatott kölcsönt veszteséges cégének, mert a banknál fontos ügyfélként kezelik a kisebb vállalkozásokat is.

A lap a Magyar Nemzeti Bankot is megkérdezte az esetről, ők azonban nem reagáltak érdemben arra, nem visszás-e, hogy a jegybankelnök szűk családjának ingatlanvásárlásait hitelezéssel segíti az unokatestvérük bankja. Az a bank, amelyik ráadásul jócskán részesült a jegybank Növekedési Hitelprogramjából, ami kis- és középvállalkozások számára hivatott hitelezni.

A 179 négyzetméteres Bokor úti villát – amihez Matolcsy Máté szerint kifejezetten jó áron jutottak hozzá – az alsó szinten 393 négyzetméternyi további helyiségek gazdagítják. A hitelt pedig azóta részben előtörlesztették egy másik lakás eladásával.

(24.hu)