Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely vagyonelkobzással és oligarcha-adóval küzdene a korrupció ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Karácsony Gergely vasárnap Harangozó Tamás MSZP-s képviselővel és Kaltenbach Jenő jogásszal sajtótájékoztatót tartott „Hogyan vesszük vissza a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat?” címmel. A sajtótájékoztatón Karácsony kifejtette, hogyan teljesítené kormánya a március elején bejelentett programjának első vállalását, azaz a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonok visszavételét és a tisztességes közélet létrehozását.

Karácsony szerint a jelenlegi kormány nem kormányzást, hanem rablást végez, és nem közérdekeket, hanem fideszes magánérdekeket szolgál. A közpénzből létrejött magánvagyonokat nem lehet szőnyeg alá söpörni, már csak azért sem, mert „nincs az a szőnyeg, ami alá beférnének”. Ezt a „vagyonelkobzást” jogállami eszközökkel szeretné véghezvinni.

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet fel lehessen számolni, két eszközt tervez a Karácsony-kormány bevetni: egy antikorrupciós ügyészség létrehozatalát és az európai antikorrupciós ügyészséghez való csatlakozást. Az antikorrupciós ügyészség létrehozásához a már működő romániai ügyészséget vennék példaként.

Azonban nem csak az a fontos, hogy a múlt korrupciós ügyeit feltárják és kivizsgálják, hanem olyan rendszert kell létrehozni, amely lehetővé teszi a mindenkori kormány felelősségre vonását, ami az állampolgárokat megvédi a korrupcióval szemben. Ennek érdekében Karácsony az egész országban bevezetné a zuglói modellt, azaz világos átláthatósági szabályokat állítana fel.

Az antikorrupciós ügyészség felállításával kapcsolatos részletek kidolgozásával Karácsony Kaltenbach Jenőt bízta meg, aki néhány adattal szolgált a Magyarországon eluralkodó korrupcióval kapcsolatban. Kaltenbach elmondása szerint évente 500 milliárd forint veszteséget termel a magyar államnak a korrupció, ami az átlagos éves EU-s támogatásnak körülbelül a fele. Magyarország a korrupciós világranglistán az elmúlt években a 47. helyről a 66.-ig esett vissza. Kaltenbach szerint az emberek a korrupció miatt veszítették el a politikába vetett bizalmukat, ezért óriási szükség van egy olyan szervre, ami komolyan, tisztességesen, részrehajlás nélkül fellép a korrupció ellen.

Az antikorrupciós ügyészségnek feladata lenne, hogy az elmúlt 8 év közbeszerzéseit szisztematikusan átvilágítsa és független, objektív szakemberrel megvizsgálja őket. Kaltenbach szerint így lehetne visszaszerezni, amit tisztességtelen módon megszereztek.

Harangozó Tamás felsorolt néhány konkrét intézkedést, amellyel az antikorrupciós ügyészség felállításán és a vagyonelkobzáson túl harcolnának az elmúlt évek korrupciójával, és amiknek megszavazásához elegendő lenne a parlamenti többség is:

  • Újraindítanák a leállított vagyonosodási vizsgálatokat és szigorítanák a vagyonbevallásokat,
  • Eltörölnék a visszaélésszerű jogalkotással létrehozott törvényeket, mint a trafikügynek megágyazó törvényt,
  • Felülvizsgálnák az állami földekkel kapcsolatos döntéseket,
  • Oligarcha-adót vetnének ki azokra a vállalatokra, amelyek 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkeznek és magyar állami vagy uniós forrásból élnek meg. Ezeknek a vállalatoknak a nyereségük 75 százalékát vissza kellene szolgáltatniuk az államnak,
  • Eltörölnék a letelepedési kötvények árusítását és nyilvános vizsgálatot indítanának az azokat terjesztő vállalatoknál,
  • Visszaállítanák az offshore-adót.

A sajtótájékoztatót az MSZP élőben közvetítette:

Visszavesszük a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat

Összeült Karácsony Gergely árnyékkormánya, intézkedési tervet készített, hogyan vesszük vissza a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat.

Posted by MSZP on Sunday, 18 March 2018