Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter azt szeretné, ha mindenki a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazna

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hivatalosan is beszállt az országos választási kampányba Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely nemrég megválasztott független polgármestere. Márki, aki azután lett országos tényező hogy irtózatos fölénnyel nyerte meg a választást Lázár János esélyes jelöltjével szemben február 25-én, az Azonnalinak most azt mondta, csak és kizárólag az Orbán-rendszer leváltása lehet legitim ellenzéki cél a 2018-as választásokon, erre kell törekedni, ezért egy új weblap, a rendszervaltas2018.hu segítségével is arra biztatja a kormányváltást akarókat, szavazzanak a körzet legesélyesebb ellenzék jelöltjére.

Ő maga, noha hosszan beszélt az interjúban arról, hogy jelenleg nem látja, melyik párttal tudna azonosulni, ezzel együtt azonban azt már eldöntötte hogy egyéniben a Csongrád megyei 4-es választókerületben szerinte legesélyesebb jelöltre, a Jobbik színeiben induló Dr. Kiss Attilára fog voksolni, de a Szeged 1-ben induló szocialista jelöltet is támogatja.

A honlapján eddig két „rendszerváltó jelöltje” éppen Kiss Attila és Szabó Sándor, a többi hely viszont még kiadó.

A maga részéről Márki-Zay, aki többször is szavazott a Fideszre, leginkább az egykori MDF politikáját érzi közel a szívéhez, és újra elmondta: fontosnak tartja, hogy az általa „migránsoknak” címzett letelepedési kötvénnyel Magyarországra érkező harmadik országbeli állampolgárok betelepítése leálljon, ugyanakkor ismét leszögezte, a háború elől menekülők befogadásával, oltalmazotti státuszával maradéktalanul egyetért.

Nem akar viszont olyan jobboldali kormányt amely az általa elutasított Oroszország és Törökország politikáját tekinti irányadónak.

Arra a kérdésre, mégis honnan tudhatná ő, vagy bárki más hogy ki a legnépszerűbb ellenzéki induló az ország további választókerületeiben, Márki-Zay két választási civil projektet, a Viszlát, Kétharmad!, és a Közös Ország Mozgalom összegzőit, méréseit ajánlotta a választók figyelmébe, ő maga is ezeket az adatokat szándékozik terjeszteni, népszerűsíteni új honlapjával. Itt máris szerepel egy 12 pontos „nemzeti minimum,” amelyet Márki a hozzá hasonló „jobboldali érzelmű, kiábrándult fideszes szavazóknak” szán.

Az új városvezető az interjúban elmondta még, szívesen látna például egy, a jobboldaliak számára is elfogadható „szakértői kormányt” az ország élén, ő személyesen például Bod Péter Ákos volt pénzügyminisztert támogatná egy ilyen pozícióban.

Ez Márki-Zay szerint azért is fontos, mert elmélete szerint egy ilyen nem-baloldali, „de nem is szélsőségesen jobboldali” alternatívát sok, most még fideszes képviselő frakcióelhagyással, átszavazással is támogatna ha a jelenlegi kormányzó párt elveszíti abszolút többségét.

Márki-Zay beszélt még arról, hogy Botka Lászlóval, Szeged szocialista polgármesterével a polgármesterek jogairól, lehetőségeiről is tárgyalt, és noha Hódmezővásárhely fideszes közgyűlése továbbra is teljes körűen képes rendelkezni a város intézményei fölött, a polgármester egyes megmaradt szuverén jogai garantálják számára hogy jelentős változásokat is elérjen.

A helyi Lázár utcát azonban továbbra sem nevezi át, mert ugyan a miniszter csupán pár száz méterre lakik onnan, az történelmi utca és nem róla kapta a nevét.