Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jobbikos visszalépés nélkül is több jelölt esélyes Németh Szilárddal szemben

Ez a cikk több mint 6 éves.

2014-ben a Csepelt és Soroksárt magába foglaló budapesti 17-es számú oevk volt az egyike azoknak a választókerületeknek, ahol ellenzéki győzelem született. Az Együtt politikusa, a kormányváltó összefogás színeiben induló Szabó Szabolcs kevesebb mint egy százalékkal ugyan, de legyőzte a Fidesz egyik élvonalbeli politikusát, Németh Szilárdot.

A Közös Ország Mozgalom megbízásából február 28. és március 11. között – tehát már Hódmezővásárhely után – végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, nincs a kerületben egyértelmű ellenzéki kihívója a rezsibiztosnak, ám több olyan baloldali vagy liberális jelölt is van, akik kb. egyforma eséllyel tudnák őt megszorongatni.

A választókerület választókorú lakosságának 58 százaléka egyébként kormányváltást szeretne, a Fidesz pedig csupán a listás szavazatok 26 százalékát szerezné meg itt.

  • Az egyéni jelöltek rangsora így néz ki:
  • Németh Szilárd (Fidesz) – 35 százalék
  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP-P) – 20 százalék
  • Berecki Miklós (Jobbik) – 20 százalék
  • Tenk András (LMP) – 13 százalék
  • Szabó Szabolcs (Együtt) – 12 százalék
  • Dukán András Ferenc (Momentum) – 1 százalék

Ezek a számok a momentumos jelölt számára annak a veszélyét is felveti, hogy vissza kell fizetnie az államnak 1 millió forintos egyéni képviselőjelölti támogatását, a kampányfinanszírozási szabályok ugyanis erre köteleznek minden jelöltet, aki nem szerzi meg a leadott voksok legalább 1 százalékát.

A fenti rangsorból a szocialista Bangóné Borbély Ildikó tűnik a legesélyesebb baloldali jelöltnek, visszalépések esetén a direkt becslések azt mutatják, hogy a képviselőnő 47-53 százalék arányban maradna alul Némethtel szemben. Ugyanebben a forgatókönyvben, ha mindenki visszalépne a javára, akkor Szabó Szabolcs 42-58 arányban kapna ki a kormánypárti jelölttől.

(Forrás: Közös Ország Mozgalom)

Ezek a számok egyébként azért is érdekesek, mert azt mutatják, Csepelen a Jobbik visszalépése vagy annak elmaradása nem sokat változtatna az erőviszonyokon.

A teljes koordináció esetén Bangóné 6 százalékkal kapna kevesebbet, mint Németh Szilárd, ám ha három versenyzős maradna a mezőny, a fideszes és a szocialista közötti különbség hasonló maradna: Németh 40 százalékot, Bangóné 35-öt, a jobbikos Bereczki pedig 24 százalékot kapna.

Az indirekt becslések, amelyek figyelembe veszik a rejtőzködő szavazókat is, egy picit más képet mutatnak.

Ebben az esetben a Momentum elnökségi tagját leszámítva az ellenzéki jelöltek nagyjából ugyanúgy teljesítenének Németh egyedüli kihívóiként. A legjobb eredményt (48%) a kutatás szerint Tenk András, az LMP jelöltje érhetné el egy szemtől szembeni versenyben a fideszes jelölttel szemben, de Bereczki, Szabó és Bangóné is hibahatáron belül követnék őt.

A Közös Ország Mozgalom kutatása arra is rámutat, hogy bár Bangóné több elsődleges preferenciát tud begyűjteni, mégis kevésbé integratív, mint Szabó Szabolcs.

Összességében tehát, a KOM kutatása szerint, a baloldali és liberális pártoknak nincs szükségük a Jobbik visszalépésére Csepelen, ám egymás között muszáj koordinálniuk, ha le akarják győzni Németh Szilárdot.

(via 444.hu; címlapkép: MTI / Máthé Zoltán)