Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség körbezárta a diáktüntetők egy csoportját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Oktogonnál fél 6-kor kezdődött a diákok március 15-i tüntetése. A tüntetés végével egy csoport spontán módon a Nemzeti Múzeumhoz vonult, onnan a Magyar Rádió egykori székházához. Egy még kisebb csoport később az Astoriához vonult.

A Rákóczi út – Síp utca sarkán 2-5 ember leült az úttestre, a maradék kb. 70 ember egy része az úttesten, egy másik része pedig a járdán maradt. Ekkor azonban a rendőrség nagy erőkkel körbevette őket, nem engedtek se ki, se be senkit. A bent maradók kb. 30 százaléka sajtós, ám a rendőrség senkinek nem ad tájékoztatást. Ahogy a felvételünkön is látszik, munkatársunk számtalanszor kért tájékoztatást a rendőrségtől az intézkedés természetéről, ám ezt nem kapta meg.

Egy idő után a rendőrök egyenként igazoltatták az embereket, akiknek túlnyomó többsége semmilyen szabálytalanságot nem követett el. Az igazoltatottak ellen – meg nem erősített információink szerint – szabálysértési eljárás indul.

Frissítés 21:16 – Lassan üríti ki a rendőrség a körbezárt kis járdaszakaszt. A rendőrség tovább sem ad tájékoztatást. De továbbra is úgy tűnik, mindenkit igazoltatnak, és aki az úttesten tartózkodott azok ellen szabálysértési eljárást indítanak.

Az ATV, a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok és más médiumok munkatársai is a rendőrkordonon belül rekedtek.

Frissítés 21:30 – A rendőrség most oldotta fel a körbezárást. Legvégén a sajtó munkatársait engedték ki. Kollégáinknak azt mondták az igazoltató rendőrök, hogy ellenük is szabálysértési eljárás indulhat, ha bebizonyosodik, hogy az úttesten tartózkodnak.

A helyszínen lévők mindannyian azt kifogásolják, hogy senki nem adott tájékoztatást nekik. A helyszínen tartózkodó egyik sajtómunkás szerint karrierje során egyszer találkozott ilyen intézkedéssel, egy focimeccsen.

(A cikkünk folyamatosan frissül. // címlapkép: Zsolnai Péter)