Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tapolcán átszavazással verhetné a Jobbik a Fideszt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Veszprém megye 3-as választókerületében is megmérte a Közös Ország Mozgalom, hogy melyik ellenzéki jelöltnek lenne esélye legyőzni a Fideszt – a kutatást a Závecz Research végezte február 2-március 3. között, vagyis jórészt a hódmezővásárhelyi választás előtt, és az Indexen jött ki.

A választókerület leginkább azért érdekes, mert itt 2015-ben a Jobbik egyszer már írt történelmet: Rig Lajos első jobbikos egyéni jelöltként hozta el a körzetet, igaz, csak néhány szavazattal sikerült megelőznie Fenyvesi Zoltánt..

Most is azt mutatják a számok, hogy az ellenzéki indulók közül neki van a legnagyobb esélye április 8-án legyőzni a Fideszt, de csak akkor, ha az ellenzéki szavazók egy része is rá szavaz át.

A KOM kutatása szerint ezek az arányok várhatóak:

  • Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) 44 %
  • Rig Lajos (Jobbik) 32 %
  • Kárpáti Lajos (MSZP-Párbeszéd) 18 %
  • Takács Lajos (LMP) 4 %
  • Molnár Tibor (Együtt) 1 %
  • Csernák Éva (Momentum) 1 %

És bár ebből még mindig a fideszes Fenyvesi győzelme tűnik biztosnak, a KOM azt is modellezte, hogy egyes visszalépések esetén mi várható. Így viszont már az derül ki, hogy ha Rig Lajos maradna az egyetlen ellenzéki jelölt, és a többiek visszalépnének, akkor ugyan szorosan (51-49 százalékkal), de a jobbikos jelölt le tudná győzni Fenyvesit, míg ha az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Kárpáti Lajos maradna egyedül porondon az ellenzéki térfélen, őt viszont Fenyvesi magabiztosabban, 57-43-as aránnyal győzné le. Vagyis bár Rig Lajos győzelme eléggé kérdésesnek tűnik, de az ellenzéki jelöltek közül ő látszik a legerősebbnek.

Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy a kutatás zömmel a február 25-i hódmezővásárhelyi választás előtt zajlott, ahol a független, de az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter viszont fölényesen győzte le a fideszes Hegedűs Zoltánt.