Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter újabb gyanús hódmezővásárhelyi ügyeket tár fel

Ez a cikk több mint 6 éves.

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter, ahol több olyan ügyről is beszélt, amelyek minimum gyanúsnak tekinthetőek.

Az egyik ilyen egyes önkormányzati lakások értékesítéséhez kapcsolódik, ahol a polgármester szerint felmerül a gyanú, hogy erősen áron alul értékesítették őket.

Hódmezővásárhelyen a szabályozás jelenleg megengedi azt, hogy magánszemélyek bizonyos feltételek teljesítése mellett akár 40 százalékos kedvezménnyel is megvásárolhassanak önkormányzati lakásokat.

Márki-Zay szerint feltételezhető, hogy ilyen tranzakciók során az önkormányzati vagyon sérült. Példaként az Andrássy út 28-as bérház esetét említette, amelynek kivitelezője az Építészmester Zrt. volt. Az önkormányzat korábban itt több lakást is megvásárolt, majd ezeket a lakásokat 2017-ben értékesítette.

Különösen érdekes – emelte ki Márki-Zay -, hogy az önkormányzat akkori aljegyzője, és annak 2 gyermeke is vásárolt ekkor lakást fejenként 40 százalékos kedvezménnyel az önkormányzattól, illetve az is, hogy maga az Építészmester KFT. is vásárolt vissza egy ingatlant a tetőtérben. További érdekessége a történetnek, hogy az értékbecslést végző cég tulajdonosa az a Paragi István, aki egyben az Építészmester Kft. vezérigazgatója is. Vagyis – hívta fel a figyelmet a polgármester – Paragi épített, eladott, felbecsült, majd újra megvásárolt.

Márki-Zay példaként kiemelte, hogy volt olyan lakás, amelyet 2008-ban 14 millióért vásárolt az önkormányzat, 2017-ben viszont 7,1 millióért adott el, és olyan is, amit 9,6 millióért vásároltak, és ennek kevesebb, mint a feléért, 4,87 millióért adtak el.

„Vagyis elég sokat vesztett az önkormányzat a tranzakción” – mondta a polgármester.

Márki-Zay azt is bejelentette, hogy javasolta: hétfőn módosítsák a rendeletet, hogy ebben a formában a jövőben ne lehessen lakásokat értékesíteni.

Emellett beszélt még Paragi további ügyeiről is, többek között arról, hogy egy, az Építészmester Kft.-nél dolgozó volt munkatárs bejelentéssel élt az önkormányzat felé, miszerint:

már a választások után, de még Márki-Zay beiktatása előtt a Városházáról több teherautónyi iratot szállítottak el, méghozzá Paragi István garázsába.

Márki-Zay elmondása szerint ezt az információt neki hivatalosan nem erősítette meg senki (a volt aljegyzőtől, Végh Ibolyától is érdeklődött, aki tagadta, hogy ilyesmi történt, és állította, hogy csak az épületen belül mozgattak iratokat), és nincs feljegyzés arról sem, hogy bármilyen iratot a Városházáról elszállítottak volna. A polgármester jelezte, hogy a rendőrségi szakértővel egyeztetett az ügyben, ám a rendőrség hivatalból ilyen esetben nem jár el, így „csak Paragi István segíthet feltárni az ügyet”.

Márki-Zay Péter tehát választ vár a következő kérdésekre: milyen dokumentációval, milyen döntés alapján, milyen iratokat szállítottak el, és azok jelenleg hol találhatóak?

A teljes sajtótájékoztató itt visszanézhető: