Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán átadta az apja által gyártott betonelemekből készült utat Várpalotán

Ez a cikk több mint 6 éves.

Március 9-i hír, hogy a helyi polgármesternőt némileg megszégyenítve adta át Orbán Viktor miniszterelnök a Várpalotát elkerülő utat. A Magyar Narancs mostani, tényfeltáró cikke is bizonyítja, a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cége a Nehéz Kő Kft. szállította le a betonelemeket a beruházáshoz. A miniszterelnök és Kontrát Károly államtitkár és helyi képviselő azonnal ki is próbálták, hogy siklik a családi beton, és elégedettek is voltak az összességében 28 milliárd forintnyi EU-s forrásból épült új, 6 kilométeres útszakasszal.

A Narancs és a Direkt36 oknyomozó portál még tavaly készített átfogó anyagot az Orbán-család (a papa és akkor még a testvérek) üzleteiről, most pedig a várpalotai útépítések idején követték Orbán Győző cégének több teherautóját is, és felfedezték, azok Gántról szállítják a betonelemeket a munkálatokhoz. Azt, hogy Orbán apjának cégei éppen melyik nagyberuházásba dolgoznak be, viszonylag nehéz kideríteni ugyanis általában nem alvállalkozóként tüntetik fel a betonnal, zúzalékkővel, dolomittal és tőzegbányászattal is foglalkozó családi vállalkozásokat, hanem beszállítóként, így részvételük nem is közérdekű adat.

A Narancs újságírói azonban ekkor fotókat is készítettek, amelyek bizonyítják, Orbán Győző a mai napig is közreműködik ilyen beruházásokban.

Orbán Viktor édesapjának jelenleg három, bányászattal és kőzúzalékkal foglalkozó cége van: Dolomit Kőbányászati, a Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó Kft., valamint a Gánt Kő és Tőzeg Kft. Utóbbi cég Zala megyében birtokol tőzegbányát is.

Míg 2010-ben összesített nettó árbevételük 1,9 milliárd forint volt, addig 2015-ben ez az összeg már 5,2 milliárd, ebben az évben Orbán Győző és a miniszterelnök testvére, Orbán Mihály közösen 2,2 milliárd forint osztalékot vehettek ki. 2016 ugyan kicsit kedvezőtlenebbül alakult, de a Dolomitból ekkor is jutott az Orbán-családnak 500 millió forint, míg a Gánt Kft.-ből jelentősebb, 730 millió forintos osztalék került a zsebeikbe.

(Magyar Narancs)