Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még koordinációval is nehezen szorongatná meg Kocsis Mátét az ellenzék

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom nyilvánosságra hozta Budapest 6-os számú országgyűlési egyéni választókerületében készített felméréseit. A Józsefváros és Ferencváros egyes részeit magába foglaló oevk-ban a polgármesteri széket képviselőire cserélni tervező Kocsis Máté az egyértelmű favorit, ellenzéki oldalon pedig egyetlen jelöltnek sincsenek őt megközelítő számai.

(Fotó: Baranyai Attila / Józsefváros újság)

A Medián által február 6-28. között, tehát jórészt a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt készített felmérés szerint a következő a sorrend:

  • Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) 44 %
  • Ara-Kovács Attila (DK) 17 %
  • Dúró Dóra (Jobbik) 12 %
  • Jakabfy Tamás (LMP) 12 %
  • Baranyi Krisztina (Együtt) 9 %
  • Cseh Katalin (Momentum) 5 %

Az MSZP és a DK közötti megegyezés értelmében a szocialisták itt nem indítanak önálló jelöltet.

A felmérés azt is megmutatja, hogy Kocsist még akkor is inkább csak megszorongatni tudná az ellenzék, mintsem legyőzni, ha csak egyetlen ellenzéki jelölt maradna a szavazólapon.

Az indirekt becslés – amely a direkt válaszok mellett figyelembe veszi a szavazási hajlandóságot is, tehát a bizonytalankodó válaszokat – azt mutatja, hogy a legnagyobb esélyes az LMP jelöltje. Jakabfy Tamás 54-46 százalékra kapna ki Kocsistól, Ara-Kovács 42, Baranyi 41, Dúró 40, Cseh pedig mindössze 37 százaléknyi szavazatot gyűjtene össze, ha egyedül maradna a józsefvárosi polgármesterrel szemben.

Négy éve az Összefogás jelöltje közelítette meg leginkább a győztes fideszes jelöltet: a szocialista Pál Tibor 36,9 százalékot kapott a Fideszes Vas Imre 38,2 százalékához képest. 2014-ben Dúró Dóra a szavazatok 13,3, Jakaby pedig 8,3 százalékát szerezte meg.

(via Index)