Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szerint politikai pamflet a civilek korrupcióellenes javaslatcsomagja

Ez a cikk több mint 6 éves.

Februárban több civil szervezet levélben kereste meg az országgyűlési választásokon induló és a közvélemény-kutatások szerint mandátumra esélyes pártokat egy korrupcióellenes javaslatcsomaggal, amelynek a „Stop Korrupció!” nevet adták. Ahogyan a korrupcióellenes kampány honlapján a dokumentum készítői írják, a javaslat alapját képező, a Transparency International által készített tanulmány a következők vállalását kéri a pártoktól:

  •  teremtsék meg az ügyészség elszámoltathatóságát
  • tegyék átláthatóvá a közbeszerzési intézményrendszert,
  • kormánytól független szervezetek ellenőrizzék az EU-s fejlesztési források felhasználását,
  • váljon világossá és szigorúan ellenőrzötté a pártfinanszírozás,
  • hatékony védelemben részesüljenek a közérdekű bejelentők,
  • komolyan ellenőrizzék a döntéshozók és a családtagjaik vagyonosodását,
  • állítsák le a civil szervezetek elleni uszítást,
  • és biztosítsák a kormánybefolyástól mentes, tárgyilagosan tájékoztató média működését.

A kezdeményezést a következő civil szervezetek írták alá:
Artemisszió Alapítvány, Békés megyei Nők Egyesülete, Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány, Gaja Környezetvédő Egyesület, Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete, Humán Platform, Kisdobos Környezetvédő és Kulturális Egyesület, Labrisz Egyesület, Levegő Munkacsoport, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Magyarországi Európa Társaság, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Heves Megyei Szervezete, Nők a Holnapért Alapítvány, Védegylet, Veszprémi Nők Kerekasztala, valamint csatlakozott a felhíváshoz a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány is.

A civilek levelére tegnapi sajtóközleményük szerint eddig a DK, a Fidesz, az LMP és a Párbeszéd válaszolt. A három ellenzéki párt kijelentette, hogy amennyiben bejutnak az országgyűlésbe, a tanulmányban leírt célok eléréséért fognak dolgozni.

A Fidesz azonban a Transparency International tanulmányát politikai pamfletnek minősítette.

„Sajnálatos módon a miniszterelnök úr figyelmébe ajánlott háttéranyagról rövid tanulmányozás után kiderül, hogy sokkal inkább politikai indíttatású mű, mint komolyan vehető javaslatcsomag. Noha azt írják, a benne foglaltak bármely párt számára megfontolandók, valójában a Fidesz-kormányzás sikeres nyolc évét támadják pontról pontra”

– hangzott a Fidesz válasz a Hídvéghi Balázs kommunikációs igazgató által szignózott levélben.

A kormánypárt ugyanakkor a Stop Korrupció kezdeményezői szerint a tanulmány egyetlen állítását sem cáfolta konkrétan, és egyetlen javaslatról sem írta meg, megvalósítása miért nem járulna hozzá a korrupció visszaszorításához.

„A javaslataink pártfüggetlenek, tehát azokat bármilyen összetételű kormány megvalósíthatná” – állapította meg Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.