Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem nő a nők aránya a tudományban és az építkezéseken sem

Ez a cikk több mint 6 éves.

A segítő szakmákban továbbra is több a nő, a mérnöki tudást igénylő állásokat inkább férfiak töltik be – derül ki az Eurostat friss kutatásából, amely a különféle szakmák és nemek összefüggését vizsgálta.

Az Európai Unió statisztikai hivatala a húsz leggyakoribb foglalkozást figyelve arra jutott, hogy még mindig nagy a szakadék a nemek között a munka terén.

A grafikonok nem nagy megdöbbenésünkre azt mutatják, hogy a hagyományosan nőiesnek mondott területeken nem csökkent a nők aránya: a beteggondozók 89%-a, a takarítók 84%-a, az irodai dolgozók 80%-a és a tanárok nagy része (71%-a) is nő. Ezzel szemben a férfiak túlnyomó többségben jelennek meg az építőiparban (ahol 97% férfi), a gépiparban (96%), az acéliparban (96%), de jócskán több a férfi a tudomány világában és a mérnöki pályán is. Az adminisztrációs és üzleti munkakörökben közel egyenlő a két nem aránya. 

Az ábra rávilágít a szinte teljes elkülönülésre a munkaerőpiacon, ami része az egész egyenlőtlen rendszernek, amiben szocializálódunk, sőt a szétválás növeli az egyenlőtlenségeket. 

A nőnap alkalmával érdemes a virágok helyett (mellett) arra gondolni, mennyire nem változott a nők és a férfiak közti egyenlőtlenség a munka viszonylatában.

Hiszen itt is az figyelhető meg, hogy az értéktelenebbnek tekintett munkákat végzik nők, ezek a foglalkozások állnak nyitva előttük, és bizonyos pozíciónál feljebb általában nem jutnak.