Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kevesebb turista jött Magyarországra a vizes vb alatt, mint egy évvel azelőtt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A vizes vb előtt a minden képzeletet túlszárnyaló költségek kapcsán azzal nyugtatta a közönséget a kormányközeli média, hogy turisták tízezrei jönnek Magyarországra, és 17 napig rólunk fog beszélni a világ. Most a G7 nézett utána, mit mutatnak a számok. Nem sok jót.

A vizes vb költségeit eredetileg 24 milliárd forintra becsülték, de végül a 170 milliárd forintot is meghaladta. Csak a Duna Aréna építése, amit Garancsi István, Orbán Viktor jó barátjának és a Videoton tulajdonosának cége épített, majd 50 milliárd forintba került.

Az elszabaduló költségvetések és a korrupciógyanú kapcsán sokszor azt emlegették a magyar sikerek feletti öröm mellett, a turisztika miatt fog megtérülni a vb. Az már az esemény elején kiderült, hogy valójában nem „figyel 17 napig az egész világ a vizes vb-re”, ahogy az Origo írta még az esemény előtt.

De most a G7 ment utána, hogy a turizmust se lendítette fel, sőt inkább elijesztette a turistákat az esemény Budapestről. A szervező állami cég pedig több száz millió forintot bukott azon, hogy előre foglaltak le szobákat. Ezeket nagyon magas áron próbálták kiadni, ami nem sikerült.

A G7 cikke szerint, volt olyan szálloda, ahol az adott időszakban csak 2-3 újságírót láttak.

A cikk állításait az Index szerint a KSH adatai is alátámasztják: „tavaly a vizes vb hónapja (július) volt az egyetlen olyan, amikor kevesebb vendégéjszakát töltöttek el külföldiek Budapesten, mint egy évvel korábban”.

A vizes vb éremtáblázatán Magyarország végül a 9. helyen zárt, 2 arany 5 ezüst, és 2 bronzéremmel.

(Címlapkép: MTI)