Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy kamugyanús párt is lenyúlta az orosházi MSZP-s jelölt személyes adatait

Ez a cikk több mint 6 éves.

Négy ismeretlen politikai párt jelöltjének ajánlóívein is szerepelnek Füvesi Sándor orosházi országgyűlési képviselőjelölt személyes adatai, csakhogy a szocialista politikus egyiküknek sem írt alá. Füvesi akkor jött rá, hogy visszaéltek a nevével és az aláírásával, amikor kikérte az adatait az ajánlás-ellenőrző rendszerből.

Füvesi Sándor, az MSZP-P jelöltje Békés 4-es számú választókerületében (Fotó: Facebook)

A politikust az MSZP által delegált választási bizottsági tag riasztotta.

„Bementem a választási irodába, hivatalosan kikértem, hogy milyen képviselőjelölteket ajánlottam – én tudtam, hogy egyiket sem –, és a legnagyobb megdöbbenésemre egy olyan igazolást kaptam, amely azt tartalmazza, hogy négy képviselőjelölt esetében is az én aláírásom, ajánlásom szerepel, ami nyilvánvalóan hamis. Ezért a szükséges intézkedéseket, magyarán a feljelentést meg fogom tenni. Ezenkívül pedig minden olyan esetben fellebbezéssel éltünk a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd részéről, ahol felmerül a választási csalás gyanúja” – mesélte a Békés megyei jelölt.

A választási bizottság ellenzéki delegáltjai hiába indítványozták, hogy a testület ne vegye nyilvántartásba a gyanús ajánlásokat leadó jelölteket, ám a bizottság ezt – a fideszes delegálttal együtt – megszavazta.

Füvesi szerint közokirat-hamisítás és választási csalás történt Orosházán. A több gyanús ügyletbe keveredett fideszes képviselő, Simonka György körzetében a tegnapi határidőig összesen 38 jelölt adta le a szükséges 500 ajánlást.

Mint korábban már beszámoltunk róla, 2014-hez hasonlóan az idei választásokon is rengeteg, valós politikai tevékenység nélküli párt teljesítette az induláshoz szükséges feltételeket: akár 29 pártnak is sikerülhet országos listát állítani a ma délutáni határidőig.

Az ajánlásokkal való tömeges visszaélésre is volt példa már a 2014-es választásokon, ám a hatóságok egyetlen esetben sem jártak el a többszörös bűncselekménynek számító visszaélésekben. Mivel a kamupártok indulása leginkább a Fidesznek kedvez, ezért most is gyanítható, hogy nem történik büntetőjogi felelősségre vonás.

Frissítés (16:15) – A keddi nap folyamán az LMP XVIII. kerületi képviselőjelöltje, Kassai Dániel, illetve az Együtt mezőhegyesi tagja, Kovács István is jelezte, hogy nevük és aláírásuk több olyan párt ajánlóívein bukkant fel, amelyeknek ők valójában nem írtak alá.

(Mérce / HírTV)