Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kunhalmi Ágnes jó eséllyel győzné le fideszes riválisát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újabb választókerületi felmérést hozott nyilvánosságra a Közös Ország Mozgalom: ezúttal a XVIII. kerületét (Pestszentlőrinc és Pestszentimre) lefedő Budapest 15. egyéni választókerületben latolgatták az ellenzék esélyeit.

A számokból egyértelműnek tűnik, hogy az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Kunhalmi Ágnes messze a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Kunhalmi már négy éve is jól szerepelt, csupán 56 szavazattal kapott kevesebbet, mint fideszes riválisa, Kucsák László.

Kucsák most is az élen áll, 34 százalékkal, ám tőle csak 4 százalékkal marad el a szocialista politikus. A jobbikos Makkai Tibor 16 százalékon áll, Kassai Dániel, az LMP jelöltje pedig 14-en. Mérő Péterre (Együtt) és Nagy Károlyra (Momentum) 3-3 százaléknyian szavaznának a választókerületben.

(Forrás: Közös Ország Mozgalom)

A KOM azt is megmérte, milyen visszalépések esetén, kinek hogyan nőnek az esélyei. Kunhalmi Ágnes biztos győzelméhez szükség van az LMP-s jelölt visszalépésre, aki a 2014-eshez képest amúgy megduplázta támogatottságát (6,2-ről 14 százalékra). Ha Kassai visszalép, úgy Kunhalminak nincs más visszalépésre szüksége. A kisebb pártok (Együtt, Momentum) visszalépései érdemben nem növelik Kunhalmi esélyeit, de LMP-s visszalépés híján Kucsák Lászlónak még mindig jobb esélye van nyerni.

Az LMP-s jelöltnek is van ugyanakkor esélye megverni Kucsákot, de ez az esély valamivel kisebb, mint Kunhalmi esetében. Kassai Dániel és Kucsák László párharca 50-50 százalék lenne, ha az LMP-s javára mindenki visszalépne, a Jobbikot is beleértve.

Az ATV információi szerint, ma kezdődnek tárgyalások az MSZP-Párbeszéd szövetség és az LMP között esetleges visszalépésekről. A szocialisták úgy kalkulálnak, a zöldpárt Hadházy Ákos szekszárdi körzetében, illetve Szombathelyen és Gödöllőn kérnék a szocialista jelölt visszalépését. Az MSZP-P cserébe az LMP visszalépését kérheti például Kunhalmi körzetében.

A többi ellenzéki jelölt akkor sem jöhetne ki győztesen, ha minden más ellenzéki visszalépne és egyedül maradna a kormánypárt politikusával szemben.

A KOM az országos listára szavazni akarók arányát is felmérte a kerületben. Fidesz 2014-hez képest a statisztikai hibahatáron belül esett vissza, 34 százalékon áll. A második helyen az MSZP-Párbeszéd áll 20 százalékkal, őket a Jobbik követi 17 százalékkal, majd az LMP jön 13 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 8 százalékon áll, a Momentum 4 százalékon áll, az Együtt pedig 1 százalékon.

Az oevk. lakóinak 58 százaléka szeretne kormányváltást és csak 26 százalék szeretné, hogy maradjon a kormány.

A felmérés 2018. február 2. és február 20. között zajlott le (tehát még a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtt) ezer, véletlen mintavétellel kiválasztott válaszadó személyes, otthonában történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte.