Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3,4 millió román hagyta el hazáját az elmúlt tíz évben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Összesen csaknem három és fél millió román állampolgár hagyta ott Romániát 2007 és 2017 között a bevándorlás dokumentálásával foglalkozó CDCDI legújabb számításai szerint. A kiugróan magas szám azért is megrázó, mert a globális rangsorban a háború-sújtotta Szíria után a kelet-európai ország ezzel a második helyet foglalja el.

A 3,4 milliós kivándorló igazán akkor válhat drámaivá, ha hozzátesszük, hogy ez a teljes jelenlegi népesség 17,2 %-a.

A kiugróan magas népességveszteség elsődleges oka, hogy Romániában a máshol is magas kivándorlást nem kompenzálja a bevándorlás semmiféle jelentős formája. A CDCDI adatai szerint az elmúlt évben összesen 117.000 nem-román telepedett le az országban, de a nem EU-s állampolgárok száma itt az egyik legalacsonyabb, mindössze a népesség 0,3 %-a. Ráadásul a részletes adatsorokból az is kiderül, hogy az összes beköltözés 43%-át családegyesítések adják, míg 23%-a vendégtanuló érkezése miatt volt.

A Romániába beköltöző külföldiek száma több, jelentős ok miatt ilyen alacsony. Egyrészről ott a térség jellegzetes problémája, a nyelvi akadály. A románt ugyanis csak nagyon kevés külföldi tanulja meg az ideérkezés előtt. Ráadásul nagymértékű és bonyolult a letelepedéssel járó bürokrácia is, amely nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen akadályt képez.

A népességfogyás egyébként keleti szomszédunknál is a magyarországihoz hasonló strukturális munkaerőhiányt okoz. Luciana Lazarescu, a CDCDI kutatója figyelmeztetett arra is, a román kormányzatnak nincs koherens stratégiája a dolgozók hiányának kezelésére a gazdaságban, amely ezt a krízis csak tovább súlyosbítja.

(Business-Review.eu)