Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Saját korábbi versenytársával alapított céget Szlovákiában Orbán vejének cége az Elios

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 24.hu közölt újabb cikket Orbán Viktor vejének cége, az Elios újabb botrányáról. A lap most az U Light nevű vállalkozás és az Elios összefonódásait tárta fel.

Azt eddig is tudtuk, az Európai Csalás Ellenes Hivatal, az OLAF jelentéseiből, hogy Tiborcz István és baráti körének cégei sokszor ugyanazt a közbeszerzést segítettek megkonstruálni, amelyben utána egy másik cégük nyert. A törvényességhez szükséges többi pályázó pedig gyakran ugyancsak ebből a céghálóból került ki. A 24.hu cikke most ezt a gyanút, a szervezett csalás gyanúját erősíti tovább.

A cikk fő állításai:
– Az Elios szlovákiai leányvállalatának részben tulajdonosa az U Light nevű cég.
– Felcsúton Tiborcz István barátjának és üzlettársának cége, a Sistrade üzemelteti a közvilágítást. Az a cég, amely 2016-ban és 2017-ben maga segített a településnek kiírni a közvilágítás korszerűsítéséről szóló tendert. Ezt a tendert egyébként az U Light nyerte meg.
– Az országban több helyen is a Sistrade készítette elő azokat a közbeszerzéseket, amelyeket azután az Elios nyert meg.
– Az U Light az OLAF által vizsgált 35 közbeszerzésben érintett, 7 alkalommal volt vesztese olyan közbeszerzéseknek, ahol végül az Elios nyert.
– AZ U Light is nyert közvilágítási közbeszerzéseket. A cég sikersorozata onnantól datálható, amikortól az Elios elkezdett nem nyerni a közbeszerzéseken.
– Ezek az összefonódások tovább erősítik a gyanút, hogy az Elios sikereinél sokszor saját partnercégeivel versenyezett a közbeszerzéseken, ezek a cégek csak látszatpályázók voltak, hogy betartsák a törvényesség feltételeit.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook