Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn zárul az ajánlásgyűjtés időszaka: melyik pártoknak jön össze az országos lista?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kevesebb mint egy nap van hátra a jelöltajánlási időszak végéig: március 5-én négy óráig kell leadni minden pártnak az egyéni jelöltek ajánlóíveit. Az összegyűjtött ajánlások számától függ az is, hogy állíthat-e országos listát egy párt.

Hétfő estig csak a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Párbeszédnek, a DK-nak, a Jobbiknak és – meglepő módon – a Szegényekért Pártnak volt bejelentett országos pártlistája, de a nyilvántartásba vett egyéni jelöltek száma alapján a határidőig több másik pártnak is össze fog jönni a lista.

Sikeres jelöltállításhoz egy egyéni jelöltnek 500 érvényes aláírást kell összegyűjtenie, országos lista állításához pedig összesen minimum 27 egyéni jelöltet kell bejelentenie egy pártnak legalább kilenc megyében és Budapesten. Ahhoz pedig, hogy egy párt képviselői az országos listáról kaphassanak parlamenti mandátumot, a pártnak legalább 5 százalékot kell elérnie a szavazatok arányában, kivéve akkor, ha két- vagy többpárti listáról van szó: két párt esetében 10 százalékot kell elérni, míg több párt esetében 15-öt. Jelenleg a Fidesz-KDNP és az MSZP-Párbeszéd indított közös listát, tehát nekik minimum 10 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy az országos listáról bekerüljenek a parlamentbe a képviselőik.

Az országos lista bejelentéséig valamivel több ideje maradt még a pártoknak, a határideje március 6-án, kedden délután négykor van.

Vasárnap este a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint csak a jelenlegi kormánypártok tudtak mind a 106 választókerületben jelöltet állítani. A sorban a Jobbik a második 103 jelölttel, őket követi az LMP 97-tel, majd az MSZP-Párbeszéd 58-al. A Momentum nem sokkal maradt le mögöttük 50 jelölttel, ezzel előzve a DK 46, és messze lehagyva az Együtt 27 jelöltjét. Bokros Lajos Modern Magyarországért Mozgalmának jelenleg csak 10 jelöltje van összesen 6 megyében és Budapesten.

A Kétfarkú Kutya Pártnak vasárnap este még csak 18 bejelentett egyéni jelöltje szerepelt az NVI honlapján, de Kovács Gergely pártelnök a Mércének megerősítette, hogy az ajánlóívek leadási határidejéig legalább 45 jelöltjüknek meglesznek a szükséges ajánlásai, így országos listát is tudnak majd állítani.

A gyanúsan utolsó pillanatban felbukkanó pártok közül eddig csak a Szegényekért Párt tudott országos listát állítani, nekik eddig 50 jelöltjük van 14 megyében és Budapesten. Az SZP-ről és a többi eddig ismeretlen pártról bővebben itt írtunk. Az aránylag sok egyéni jelöltjükhöz képest az SZP Facebook oldala mindössze 127 lájkolóval rendelkezik, a párt vezetőiről pedig nem ad információt a párt honlapja sem. Azt viszont lehet róluk tudni, hogy bevándorlásellenesek és céljuk a szegénység leküzdése.